Vedoucí představitelé EU vyzývají k "okamžité humanitární přestávce vedoucí k trvalému příměří" v Gaze

22. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
 
Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že evropští lídři se dohodli na jednotném prohlášení k Blízkému východu

"EU vyzývá k okamžité humanitární přestávce vedoucí k udržitelnému příměří. Plný a bezpečný přístup humanitární pomoci do Gazy je nezbytný pro poskytnutí životně důležité pomoci civilnímu obyvatelstvu v katastrofální situaci v Gaze," uvedl Michel.

V textu, na němž se dohodlo 27 hlav států a předsedů vlád EU, vedoucí představitelé prohlašují:

 


" Evropská rada vyzývá k okamžité humanitární přestávce vedoucí k trvalému příměří, bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích a poskytnutí humanitární pomoci."

Prohlášení rovněž "co nejdůrazněji odsuzuje Hamás za jeho brutální a nevybíravé teroristické útoky na celém území Izraele ze dne 7. října 2023, uznává právo Izraele na obranu v souladu s mezinárodním právem a mezinárodním humanitárním právem a vyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích".

Dále se v něm uvádí:

    "Evropská rada je hluboce znepokojena katastrofální humanitární situací v Gaze a jejím nepřiměřeným dopadem na civilní obyvatelstvo, zejména na děti, jakož i hrozícím rizikem hladomoru způsobeným nedostatečným přísunem pomoci do Gazy.

    Plný, rychlý, bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci do pásma Gazy a do celého pásma Gazy všemi cestami je nezbytný pro poskytnutí životně důležité pomoci a základních služeb civilnímu obyvatelstvu v plném rozsahu."

V závěrech se rovněž uvádí, že "by měla být přijata okamžitá opatření k zabránění dalšímu vysídlování obyvatelstva a poskytnutí bezpečného přístřeší obyvatelstvu, aby byla zajištěna neustálá ochrana civilistů".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1500

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024