Kdo v Evropě si ničí zdraví neustálým sezením? Holanďané, Dánové a Češi

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
Grafika výše: Která země v Evropě nejvíc sedí?

Mistři Evropy v sezení: i sportovní Nizozemci se stávají obětí přemíry sezení

Dlouhé hodiny strávené u psacích stolů a pohovek vedou v Nizozemsku k 21 000 úmrtím ročně na kardiovaskulární choroby, cukrovku a rakovinu

 

Nizozemci jsou vnímáni jako národ zdravých obrů, kteří pořád jezdí  na kole. Podle nového výzkumu jsou však ve skutečnosti "sedícími mistry Evropy", jejichž sedavý způsob života je příčinou tisíců předčasných úmrtí.

Zdravotničtí odborníci vyzývají k naléhavým opatřením, která by zastavila šíření "nemoci sezení" v západních zemích. Zpráva výzkumné organizace TNO, která byla zveřejněna minulý pátek, uvádí, že příliš mnoho sezení stojí Nizozemsko ročně 1,2 miliardy eur a vede k 21 000 předčasným úmrtím ročně na kardiovaskulární onemocnění, cukrovku 2. typu a rakovinu. Vědci zjistili, že rizikovější je být právníkem než řidičem nákladního automobilu.

 
"Jsme evropskými mistry v sezení," řekl Leonard Hofstra, kardiolog, který nadměrné používání židlí označuje za závislost. "Sezení nám škodí, protože přitom stagnuje průtok krve. Když cvičíte, tisíce kilometrů cév ve vašem těle vytváří látku zvanou oxid dusnatý - jednu z nejzdravějších látek, jakou si dokážete představit. Rozšiřuje cévy, takže se zvyšuje průtok krve, zabraňuje zhoršování špatného cholesterolu, zabraňuje tvorbě sraženin a zánětům: to je vliv cvičení na naše zdraví. Takže je to velmi špatná věc, že jako země pořád sedíme."

TNO se domnívá, že kultura sezení v kancelářích je natolik škodlivá, že je rizikem při práci, a vyzývá zaměstnavatele, aby zavedli přestávky na cvičení, používali stání a pořádali "schůzky v chůzi".

V Nizozemsku je procento lidí, kteří sedí více než osm hodin denně, 64 %, takže téměř dvě třetiny naší populace jsou ohroženy," uvedl výzkumník Lidewij Renaud. "Je to problém individuální, ale také společenský."

Důvodem nemusí být nutně příliš málo formálního pohybu, protože na rozdíl od Britů patří Nizozemci k nejsportovnějším národům Evropy. Problém je v tom, co lidé dělají v ostatním čase.

"Máme doporučení Světové zdravotnické organizace, abychom byli aktivní středně intenzivně až intenzivně 30 minut denně, ale to je velmi malá část dne, pokud jste 16 hodin vzhůru," řekl Renaud. "Své chování při sezení si příliš neuvědomujeme. Nesedíte na gauči - sledujete svou streamovací službu. Nesedíte u stolu - jíte oběd. Nesedíte u svého pracovního stolu - pracujete a jste produktivní. Teprve v posledních 15 letech jsme dospěli k závěru, že - panebože! - že záleží na tom, co děláme zbylých 15 a půl hodiny denně."

V roce 2022 seděli pracovníci v Nizozemsku v průměru 8,9 hodiny denně, z toho více než polovinu v pracovní době (a hodinu při dojíždění). Právníci, ekonomové a pracovníci IT jsou sedícími par excellence, denně prosedí 7,3 hodiny - dokonce více než řidiči nákladních automobilů, a to 7,2 hodiny. Průzkum Eurobarometru zjistil, že 26 % Nizozemců starších 16 let sedí více než 8,5 hodiny denně, což je výrazně nad průměrem EU, který činí 11 %. Snížení tohoto počtu o čtvrtinu by podle TNO, která své výpočty založila na britské metodice, mohlo zabránit 5 200 "úmrtím vsedě" ročně.

Zdá se, že problém, který souvisí s převahou pracovních míst ve službách, se zhoršil v důsledku zvýšeného množství práce z domova po pandemii a také technologií - od domácí zábavy až po superrychlé doručovací služby -, které posílají nezbytné věci až na váš gauč.

Začátkem tohoto roku nizozemská sportovní rada vyzvala vládu, aby přiměla lidi více stát. Erik Scherder, člen rady a profesor neuropsychologie na Vrije Universiteit Amsterdam, říká, že cvičení ovlivňuje i mozek. Své studenty vyzývá, aby po každé půlhodině přednášek dělali tři minuty dřepů.

"Pokud děti celý den sedí ve škole a doma hrají [počítačové] hry místo toho, aby si hrály venku, je to alarmující," řekl. "Sítě v mozku, které se podílejí na motorických funkcích, vykazují velký překryv se sítěmi, které se podílejí na matematice a porozumění jazyku. Pokud vynecháte fyzické fungování, vážně tím poškozujete rozvoj ostatních funkcí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1730

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024