Zelený hospodářský zázrak a realita úmyslné deindustrializace a drahých energií

22. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Štěpán Major argumentuje, že Česká republika si bez jaderných elektráren nedokáže zajistit dostatečné množství energetických zdrojů. Polemizuje s varováním a závěry Edvarda Sequense z hnutí Calla, nejnověji vyjádřenými v tomto Rozhovoru Britských listů.

Úvodem Štěpán Major píše:

Pravda o energetice založené na OZE aneb reakce na příspěvky hnutí Calla.

Vážený pane Čulíku, velmi se vám omlouvám, ale že s Vašimi postoji a názory na energetiku nesouhlasím, realita jasně ukazuje, že nestabilní zdroje OZE, nejsou vůbec vhodné pro zásobování průmyslového státu energií. Problémem je, že pokud vůbec něčemu experti Zelených, Cally, Duhy atd. rozumí, tak se pouze jedná o zajištění energie pro chaty, domky a v tom nejlepším případě farmy pomocí fotovoltaiky, ale například zásobovat jednu hliníkárnu je něco zcela jiného, například z důvodu drahé energie krachnuvší Trimmet Aluminium v Hamburku má sám pro své pece spotřebu jako miliónové město, a tak je to i u dalších podniků. Problémem evropské energetiky, nejen té české je to, že se zde už více než 30 let jaderné energetika sabotuje a promarněný čas nelze nahradit.

Jak si představujete Vy a další čtenáři Blistů třeba druhotnou výrobu oceli pomocí obloukových pecí (jen tak mimochodem, právě Francie produkuje ocel v elektrických pecích s minimálními emisemi CO2, protože má JE). Ono prostě s OZE těžký průmysl neutáhnete a stát nebo společenství států, které se tohoto vzdá ztratí zásadní technologické schopnosti…Ano deindustrializace zásadně ovlivňuje i geopolitiku! Nejsem vyznavačem neomezeného růstu nade všechny meze, ale vy si potřebujete uchovat výrobní základnu! Osobně jsem pane Čulíku přesvědčen, že ti kteří mají průmysl zatočí s těmi, co se zbavili výrobní základny jako s Indiány či Aboriginci!

Zároveň, se Vás chci zeptat jaký pozitivní efekt na klima má přesun této výroby z Evropy do Číny, když globální oteplování nezná hranice? Vyháněním výroby z Evropy a jejím přesunem do Číny či dalších států, převážně ze skupiny BRICS jen Evropa ztrácí svůj význam a svou sílu, jež je už minulostí a neuvěřitelně posiluje Čínu jejíž průmysl stojí na fosilních palivech a jež prohlásila, že až do roku 2060 pojede na uhlí.

To jsem Vám chtěl říci úvodem a nyní se podíváme do Německa, co se děje s Německým průmyslem pod vedením Roberta Habecka, jenž jakožto Zelený spoluvytvářel zcela šílenou energetickou koncepci, jejíž výsledky si ukážeme v praxi a jejíž efekt ostře kontrastuje s názory a prohlášeními prezentovanými na Blistech. Zde je třeba navíc dodat, že před tím, jak Zelení zavírají JE a zvyšují podíl OZE na místo emisí CO2 varuje Dr. Hansen jenž začal ještě na přelomu 70 a 800 let zkoumat oteplování. Dále Německou vládu odrazovali nositelé Nobelovy ceny za Fyziku jako Steven CHu, i toto jsem zařadil do textu. Technické problémy se dále pokusím vysvětlovat co nejjednodušším didaktickým stylem, mluvím především o problematice „redispatchingu“, který může být někdy na škodu přesnosti.

Štěpán Major vypracoval tři polemické dokumenty s rozsáhlou obrazovou dokumentací. Jsou ZDE, ZDE a ZDE.

2
Vytisknout
1551

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024