Rusko: Ministerstvo zahraničních věcí pohrozilo Spojeným státům údery na satelity ve vesmíru

22. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Rusko považuje síť průzkumných satelitů, na kterých Spojené státy a SpaceX pracují, za legitimní vojenský cíl, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

"Jsme si vědomi snah Washingtonu přilákat soukromý sektor, aby sloužil jeho vojenským vesmírným ambicím, a opakovaně jsme veřejně a ve spolupráci s partnery na mezinárodních platformách zaznamenali rostoucí extrémně nebezpečný trend používání satelitů a související pozemní infrastruktury Spojenými státy a jejich spojenci."

Komerční civilní systémy, jako je Starlink, jsou používány pro průzkum a bojové operace zahraničními armádami, řekla. Zacharovová poznamenala, že Rusko předložilo Valnému shromáždění OSN rezoluci o "kosmické vědě a technologii pro pokrok míru".

"Tento dokument je zaměřen na vytvoření společného porozumění na mezistátní úrovni o nepřípustnosti používání kosmických systémů, včetně komerčních, k ovlivňování geopolitických oponentů silou. Stávají se legitimním cílem odvetných opatření, včetně vojenských odvetných opatření," řekla.

Jak 16. března informovala agentura Reuters, společnost SpaceX Elona Muska podepsala s americkým Národním průzkumným úřadem kontrakt v hodnotě 1,8 miliardy dolarů na vybudování sítě stovek špionážních satelitů. O vývoj se bude starat divize SpaceX s názvem Starshield.

Pokud bude program úspěšný, významně rozšíří schopnost americké vlády a armády rychle detekovat potenciální cíle téměř kdekoli na světě, uvedl zdroj.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1492

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024