Portugalský středopravicový lídr Luis Montenegro jmenován premiérem

22. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Středopravicový lídr Luis Montenegro byl ve středu večer jmenován portugalským premiérem, ale po těsném vítězství své strany v parlamentních volbách bude muset sestavit koaliční vládu a potýkat se s rostoucí krajní pravicí.

Jednapadesátiletý právník a dlouholetý poslanec vystřídá Antonia Costu ze Socialistické strany, který byl u moci od roku 2015.

Jeho Demokratická aliance (AD) postavila svou kampaň na slibech, že podpoří hospodářský růst snížením daní a zlepší nespolehlivé veřejné zdravotnictví a školství, které byly zasaženy stávkami učitelů a zaměstnanců škol kvůli platům.

Montenegro představí svou novou vládu příští středu a měla by se ujmout úřadu 2. dubna, řekl nově zvolený lídr novinářům po setkání s prezidentem Marcelem Rebelo de Sousou.

Jejich schůzka znamenala konec procesu jmenování nového premiéra.

Montenegrova AD porazila úřadující Socialistickou stranu (PS) ve volbách 10. března, ale získala jen 79 křesel, což je daleko od většiny ve dvěstětřicetičlenném parlamentu.

I s podporou malé strany Liberální iniciativa (IL), která je nakloněna podnikání, by AD stále potřebovala podporu protiimigrační strany Chega, aby dosáhla většiny 116 křesel v parlamentu.

Vzestup krajní pravice

Volby byly vyhlášeny poté, co dvaašedesátiletý Costa v listopadu nečekaně rezignoval po vyšetřování ovlivňování, které zahrnovalo prohlídku jeho oficiální rezidence a zatčení šéfa jeho štábu.

PS skončila ve volbách druhá s 28 % hlasů a 78 křesly v parlamentu.

Největší zisky zaznamenala Chega, která získala 50 křesel poté, co v posledních volbách v roce 2022 obsadila pouhých 12 křesel, čímž upevnila svou pozici na portugalské politické scéně.

Montenegro však vyloučila vytvoření koalice s Chegou s tím, že má v úmyslu vytvořit menšinovou vládu.

Vůdce Chegy André Ventura tento týden varoval před politickou nestabilitou, pokud bude AD nadále odmítat koalici, a pohrozil, že se postaví proti ní, pokud Montenegro odmítne zahájit jednání.

Jednání o rozpočtu

Podzimní termín pro schválení státního rozpočtu na rok 2025 bude pro Montenegra první zkouškou ohněm.

Nový vůdce socialistů Pedro Nuno Santos řekl, že jeho strana se zdrží pádu středopravicové menšinové vlády, ale varoval, že bude hlasovat proti jejímu prvnímu rozpočtu.

Santos v úterý řekl, že je připraven hlasovat o rozpočtovém dodatku, který by zvýšil platy učitelů, policistů, zdravotních sester a soudních úředníků, ale že pro Socialistickou stranu je "prakticky nemožné" hlasovat o současném rozpočtu.

Ale není nutně odsouzena k tomu, aby byla nestabilní vládou, protože "žádný z hráčů nemá zájem na vyvolání krize," dodal.

V případě politické patové situace by jednání zprostředkoval prezident Rebelo de Sousa.

Odcházející premiér Costa řekl, že v portugalské zahraniční politice nedojde k "žádné změně".

"Dokonce ani Chega, na rozdíl od krajně pravicových stran v jiných evropských zemích, nikdy nevedla kampaň proti Evropské unii ani nezneužila žádný euroskeptický postoj," řekl Costa na svém posledním zasedání Evropské rady v Bruselu.

Montenegro také odjel do Bruselu, kde se ve čtvrtek zúčastnil zasedání Evropské lidové strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1214

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024