Čínské banky začaly blokovat platby z Ruska v jüanech

22. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Velké čínské banky přestaly přijímat platby v jüanech z Ruska a začaly tyto transakce vracet zákazníkům, řekl Izvestijím Alexej Porošin, generální ředitel společnosti First Group JSC.

Podle něj je mezi těmi, které odmítly ruské platby, nejméně osm úvěrových institucí: Ping An Bank a Bank of Nengbo, které zaujímají 13. a 15. místo z hlediska kapitalizace, Great Wall West China, Dongguan Rural Commercial, China Guangfa, Kunshan Rural Commercial, Shenzhen Rural Commercial a China Zheshang.

Platby v jüanech také neprocházejí bankami s mezinárodní účastí: CitiBank, Standard Chartered Bank, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank a Mizuho Bank. Většina z nich však přestala provádět transakce s ruskými klienty před dvěma lety, uvedli partneři Izvestijí v bankovním sektoru.

Čínské úvěrové instituce blokují platby v jüanech od poloviny ledna, potvrdil zdroj. Poznamenal, že nová omezení jsou způsobena obavami z možného zavedení sekundárních sankcí a tlakem ze strany Spojených států.

Některé banky oznámily klientům, že dočasně zastavují transakce v jüanech s Ruskem, ale tuto informaci oficiálně nezveřejnily, uvedl Oleg Abelev, vedoucí analytického oddělení společnosti Rikov-Trust.

Odmítnutí přijímat platby v jüanech ztíží ruským společnostem vypořádání, řekl Alexej Tarapovskij, zakladatel Anderida Financial Group. Podle něj lze v podnikání pokračovat několika způsoby: Prostřednictvím ruské banky, jejíž platby jsou v Číně stále přijímány, otevřením pobočky společnosti v Číně nebo jiné "přátelské" zemi a také prostřednictvím partnerů v Hongkongu. Přitom asi 80 % ruských společností, které pravidelně spolupracují s Čínou, již otevřelo pobočky ve "spřátelených" zemích, na které se sankce nevztahují, uzavřel Tarapovskij.

Předtím bylo oznámeno, že většina čínských bank přestala přijímat převody dolarů z Ruska a také začala zpožďovat vypořádání kvůli dodatečným kontrolám. Transakce v národních měnách však pokračovaly.

Tři ze čtyř největších bank v Číně zároveň přestaly spolupracovat s ruskými bankami, na které se vztahují sankce: Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) a Bank of China. Chouzhou Commercial, největší banka pro ruské dovozce, také omezila operace s Ruskem.

Kreml uvedl, že viděl publikace o problémech s platbami a slíbil, že o této otázce bude diskutovat v rámci "úzkého dialogu s našimi čínskými přáteli".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
1504

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024