Čína omezuje nákupy ruského uhlí. Dodávky kvůli clům a americkým sankcím klesly o 22 %

22. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Čína začala chránit domácí trh před ruským uhlím, které jej zaplavilo po zavedení evropského embarga, a omezila spolupráci se společnostmi, na které se vztahovaly americké sankce. V důsledku toho ruský prodej v lednu až únoru klesl o 22 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 na 11,5 milionu tun.

Od začátku letošního roku Peking zvedl dovozní cla na ruské uhlí. Restrikce se týkaly pouze Ruska. Indonésie (největší dodavatel Číny) a Austrálie pokračovaly ve zvyšování dodávek, v důsledku čehož se celkový dovoz uhlí v prvních dvou měsících letošního roku zvýšil o 23 %.

Čína zrušila cla v květnu 2022 v obavách z destabilizace energetických trhů v důsledku války, kterou na Ukrajině rozpoutal Vladimir Putin. Evropská unie a Velká Británie uvalily v srpnu 2022 embargo na nákup ruského uhlí a ruské společnosti musely urychleně přeorientovat významnou část dodávek na východ.

Maximální objem celkového vývozu ruského uhlí do Asie (Indie také zvýšila své nákupy) dosáhl maximálního objemu v dubnu 2023, kdy se podle společnosti Kpler prodalo 14,69 milionu tun. Poté se dodávky snížily a v únoru letošního roku se podle společnosti oproti únoru 2023 snížily o 21,6 % – na 8,48 milionu tun uhlí všech druhů.

Podniky z Dálného východu očekávají další pokles cen "v důsledku snížení poptávky na klíčových prodejních trzích a také zavedení dovozních cel na ruské uhlí v jedné z asijských zemí v lednu", uvádí únorový přehled regionální ekonomiky Centrální banky Ruské federace (v lednu se náklady na uhlí zasílané z přístavů Dálného východu na asijské trhy snížily o 10 % do čtvrtého čtvrtletí roku 2023 a o třetinu do čtvrtého čtvrtletí roku 2022). Na Sibiři uhelné společnosti snížily produkci a mají potíže s vývozem jak z hlediska logistiky, tak z hlediska tržních podmínek. V prosinci produkce klesla o 16 %, píše centrální banka.

Situaci komplikuje skutečnost, že Spojené státy v únoru uvalily sankce na SUEK, největšího ruského producenta uhlí, a Mechel. To podkopalo ochotu čínských klientů s nimi spolupracovat, protože se obávají sekundárních sankcí, které by mohly omezit jejich přístup k finančním a dopravním službám.

"Vzhledem k politické nejistotě může ruský dovoz zůstat na současné úrovni," řekl na středečním tiskovém brífinku Feng Huamin, analytik Čínské asociace pro přepravu a distribuci uhlí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1265

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024