Ekonomický blok německé vlády vyzval k předání střel Taurus na Ukrajinu

15. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Němečtí ministři financí a hospodářství očekávají, že kancléř Olaf Scholz nakonec bude souhlasit s dodávkou střel dlouhého doletu Taurus na Ukrajinu. Scholz trvá na tom, že provoz těchto zbraní bude vyžadovat účast německého vojenského personálu - a to považuje za nepřijatelné. Ministři a armáda poukazují na to, že je možné se bez nich obejít.

Tlak na Scholze se zvyšuje téměř napříč celým politickým spektrem. Opoziční poslanecký klub CDU/CSU naplánoval na čtvrtek hlasování o tom, zda mají být Ukrajině poskytnuty střely s plochou dráhou letu Taurus. Na dodávkách trvají i Scholzovi partneři ve vládní koalici. Proti rozšíření spolupráce se staví pouze krajně pravicová Alternativa pro Německo, která před válkou na Ukrajině aktivně spolupracovala s Kremlem, ale její návrh na zákaz výcviku ukrajinských vojáků na německé půdě byl v Bundestagu stažen z agendy.

V odpovědi na otázky poslanců ve středu Scholz řekl, že považuje za nezodpovědné poskytovat a používat zbraně, které by zasáhly na vzdálenost 500 kilometrů, s účastí německých vojáků:

"Obezřetnost by neměla být vnímána jako slabost. A pro mě je vyloučena dodávka takových zbraní dlouhého doletu, jejichž rozumné použití by bylo spojeno s účastí německých vojáků, i když jsou mimo Ukrajinu. To je hranice, kterou jako kancléř nechci překročit... Považuji za nutné striktně dodržovat neúčast německých vojáků na dodávkách zbraní."

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Němců (61 %) kancléře v této otázce podporuje; 29 % souhlasí s dodávkami.

Vedoucí představitelé Strany zelených a Svobodné demokratické strany (FDP), které jsou v koalici se Scholzovými sociálními demokraty, mezitím zaujímají jiný postoj. Ministr financí a vůdce FDP Christian Lindner nesouhlasí se Scholzovým zdůvodněním a stále doufá, že svůj postoj změní, řekla agentuře Bloomberg osoba obeznámená s názorem ministra. Lindner poukazuje na to, že je technicky možné omezit dolet střel tak, aby nezasáhly ruské území.

Zákonodárce, kteří jsou pro vyslání střel na Ukrajinu, podporuje také vicekancléř, ministr hospodářství Robert Habeck, řekla agentuře Bloomberg další osoba obeznámená s postojem ministra. Habecka Scholzovo jednostranné rozhodnutí irituje, dodal.

Nedávno ministryně zahraničních věcí, zástupkyně Zelených, Annalena Baerbocková, veřejně vyzvala vládnoucí koalici, aby "pečlivě zvážila" otázku dodávek Taurusu. "Fakta jsou naprosto jasná" a Kyjev by měl dostat "všechny zdroje" na ochranu území a obyvatelstva, řekla.

Z odposlechů rozhovorů generálů Luftwaffe zveřejněných kremelskými médii vyplývá, že Taurus mohl být dodán na Ukrajinu bez účasti německé armády a ukrajinští specialisté mohli být vycvičeni v Německu. Jens Lehmann z frakce CDU/CSU na středečním slyšení v Bundestagu poznamenal, že ani ve Španělsku, ani v Jižní Koreji, kde je Taurus ve službě, nejsou žádní vojáci Bundeswehru. To znamená, že Ukrajina se bez nich obejde, řekl.

Rusko se velmi obává, že Ukrajina obdrží střely Taurus, řekla Marie-Agnes Strack-Zimmermannová, předsedkyně výboru pro obranu a členka FDP. Takto vysvětlila zveřejnění odposlechu rozhovorů: Moskva se tedy podle jejího názoru snaží donutit ministra obrany, aby odvolal chytré generály a posílil kancléře v rozhodnutí nedodávat střely na Ukrajinu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

1
Vytisknout
1250

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2024