Ruský zahraniční obchod po hrozbě sekundárních amerických sankcí klesl na tříleté minimum

15. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Americké hrozby odříznutím bank, které pomáhají Kremlu obcházet sankce dolarového systému, na začátku roku 2024 snížily ruský zahraniční obchod.

V lednu činil vývoz zboží z Ruské federace 28,9 miliardy dolarů, uvedla centrální banka. To je o 14,1 % méně než o rok dříve a nejnižší hodnota od ledna 2021. Snížil se také dovoz: O 12,6 % ve srovnání s lednem 2023 na 21 miliard dolarů. Obrat zahraničního obchodu v lednu je také nejnižší od začátku roku 2021 - 49,9 miliardy dolarů.

Příjmy z vývozu přicházejí se zpožděním asi dvou měsíců, poznamenala centrální banka. Lednový pokles odráží především pokles cen ropy na konci roku: Podle ministerstva financí byla průměrná cena ropy Ural v listopadu 2023 72,84 dolaru a v prosinci 64,23 dolaru. Vliv měly i potíže s výpočty, které se zintenzivnily poté, co americký prezident Joe Biden na konci prosince vydal exekutivní příkaz umožňující zavedení sekundárních sankcí proti bankám, které pomáhají obcházet omezení.

To zasáhlo dovoz obzvláště tvrdě: Bylo mnohem obtížnější platit za zboží. Platební řetězce i ve "spřátelených" měnách se prodloužily, v některých jurisdikcích, například v Hongkongu, musíte platit přes třetí země.

Centrální banka považuje snížení dovozu za důsledek své politiky zaměřené na omezení spotřebitelské poptávky. Vysoké úrokové sazby a nízký kurs rublu omezují dovoz. Uznává však také dopad sankcí. Určitou roli při snižování vývozu sehrály "další obtíže při provádění operací zahraničního obchodu, pokud jde o vypořádání a logistiku," uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullina. Touto problematikou se zabývala i představenstvo centrální banky, které v polovině února projednávalo klíčovou sazbu. "Účastníci [setkání] věnovali pozornost důsledkům dalších obtíží v zahraničním vypořádání. Bylo konstatováno, že pokud bude ovlivněn vývoz i dovoz, nemusí dojít k výraznému dopadu na směnný kurz."

V letošním roce centrální banka předpovídá snížení dovozu i vývozu, především ropy a plynu – bude trvat tři roky, očekává regulátor. Předpovědi zhoršují i odborníci. Ve výsledcích zveřejněného průzkumu mezi více než 30 makroekonomy se prognóza vývozu zhoršuje o 10 miliard dolarů a dovozu o 1 miliardu dolarů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1172

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2024