EU se dohodla na navýšení vojenské pomoci Ukrajině o 5 miliard eur

15. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Členské státy EU uzavřely dohodu o společném poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 5 miliard eur. Kyjev uvedl, že tento krok byl "silnou a včasnou demonstrací evropské jednoty".

Členské státy Evropské unie se ve středu dohodly, že poskytnou Ukrajině dalších 5 miliard eur (5,5 miliardy dolarů) na vojenskou pomoc.

Belgie, která zastává rotující předsednictví EU, uvedla, že velvyslanci 27 zemí bloku se "v zásadě" dohodli na plánu podpory dodávek zbraní do Kyjeva v roce 2024.

Příspěvek ve výši 5 miliard eur půjde do fondu spravovaného EU nazvaného Evropský mírový nástroj. Fond funguje jako obří cashback systém, který poskytuje členským zemím EU náhrady za zaslání munice do jiných zemí.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba to označil za "silnou a dobře načasovanou demonstraci evropské jednoty".

Kompromis po měsících dohadování

EU již z fondu vyčlenila 6,1 miliardy eur na úhradu části nákladů na zbraně, které členské státy zaslaly na Ukrajinu od ruské invaze.

Rozhodnutí o posílení fondu bylo odloženo o několik měsíců kvůli sporům mezi státy o tom, jak by měl fungovat.

Německo požadovalo vyrovnání bilaterální podpory Ukrajině proti svému příspěvku, zatímco Francie požadovala, aby byly proplaceny pouze zbraně vyrobené v Evropě.

Diplomaté dosáhli kompromisu, který umožňuje určitou flexibilitu v pravidlech "kupujte evropské" a zohledňuje hodnotu bilaterální pomoci při výpočtu finančních příspěvků členských států.

"Vzkaz je jasný: Podpoříme Ukrajinu vším, co bude potřeba, aby zvítězila," napsal šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell na X, dříve Twitteru.

V únoru členské státy EU podepsaly balíček nevojenské pomoci ve výši 50 miliard eur (54 miliard dolarů) na podporu ukrajinské ekonomiky do roku 2027. Finanční prostředky se skládají z grantů a půjček financovaných z rozpočtu EU.

EU plánuje zvýšit dodávky munice na Ukrajinu

Zvýšení vojenského financování z Evropy přichází v době, kdy 60 miliard dolarů vojenské pomoci ze Spojených států blokuje patová situace v Kongresu.

Středeční rozhodnutí EU přichází den poté, co Bílý dům v úterý oznámil nový balík zbraní pro Ukrajinu v hodnotě 300 milionů dolarů jako provizorní opatření.

Část peněz z Evropského mírového nástroje bude použita na financování české iniciativy na nákup stovek tisíc zoufale potřebných dělostřeleckých granátů ze zemí mimo Evropu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1336

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2024