Válka Izraele proti Gaze: Izrael v noci zintenzivnil útoky na jih Gazy a izraelské tanky a letadla zintenzivnily bombardování východní a severní části Chán Júnisu

2. 1. 2024

čas čtení 12 minut
- Hamás potvrdil, že při údajném útoku izraelského dronu zahynul jeho vysoký činitel


Podle úterních zpráv byl při útoku izraelského bezpilotního letounu v Bejrútu zabit zástupce šéfa Hamásu Sálih al-Arúrí. Jeho smrt, kterou potvrdila rozhlasová stanice Hamásu, by byla pro tutop skupinu v Gaze významnou ranou.

Podle libanonské státní televize se izraelská střela z bezpilotního letounu zaměřila na regionální kancelář Hamásu na jižním bejrútském předměstí Dahíja, kde se měl Arúri nacházet.

Rozhlasová stanice Hamásu Al-Aksá potvrdila, že mezi mrtvými je i Arúri. Při výbuchu byly zabity nejméně čtyři osoby.

Arúri byl jedním ze zakladatelů vojenského křídla Hamásu a vedl přítomnost skupiny na Západním břehu Jordánu, uvedla agentura Associated Press. Agentura uvedla, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu mu vyhrožoval zabitím ještě před zahájením války mezi Izraelem a Gazou 7. října

Izraelská armáda na otázky agentury Reuters odpověděla, že na zprávy zahraničních médií nereaguje.


- Několik mrtvých a zraněných po izraelském útoku na sídlo Palestinského červeného půlměsíce v Chán Júnisu

Společnost Palestinského červeného půlměsíce oznámila, že v jejím sídle v Chán Júnisu došlo k "několika úmrtím a zraněním" poté, co se stalo terčem izraelského útoku.


Ve zprávě zveřejněné na sociálních sítích napsala:

    Okupace již podruhé obnovila bombardování sídla Červeného půlměsíce v Chán Júnisu, což mělo za následek několik obětí a zraněných mezi 14 000 vysídlenými osobami, které se nacházejí v prostorách Červeného půlměsíce a přilehlé nemocnice Al-Amal.

 Izrael zaútočil na osmé patro sídla, což si vyžádalo "několik obětí a zraněných", a izraelské bezpilotní letouny pokračují v ostřelování okolí nemocnice Al-Amal a sídla PRCS.

Izrael opakovaně tvrdí, že Hamás využívá nemocnice jako krytí pro teroristickou činnost, což Hamás popírá.

- Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví bylo při izraelských vojenských akcích v Gaze zabito nejméně 22 185 Palestinců a více než 57 000 jich bylo zraněno. Podle něj bylo za posledních 24 hodin zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze řídí Hamás. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky. Samostatně izraelská armáda prohlásila, že během své kampaně zabila v pásmu Gazy přibližně 8 000 bojovníků. Kromě toho bylo od 7. října na okupovaném Západním břehu izraelskými vojáky nebo osadníky zabito nejméně 321 Palestinců. Novinářům se nepodařilo nezávisle ověřit údaje o počtu obětí, které byly během konfliktu zveřejněny.



- Svědci rovněž hlásili střely vypálené na město Rafáh na jihu a ostřelování okolí uprchlického tábora Džabalíja na severu, zatímco boje byly hlášeny také v okolí centrálních oblastí Maghází a Burej.

- Al-Džazíra informovala, že při izraelském úderu na Deir el-Balah v centrální části Gazy bylo zabito 15 lidí.

- Izrael se bude u mezinárodního soudu bránit proti obvinění z genocidy


Izrael bude své akce v Gaze obhajovat u mezinárodního soudního dvora v Haagu poté, co Jihoafrická republika minulý týden zahájila řízení proti tomuto státu a obvinila jej z genocidy, informovala izraelská média.

"Izrael, který je dlouholetým signatářem Úmluvy o genocidě, nebude řízení bojkotovat. Zúčastníme se a vyvrátíme absurdní obvinění, které se rovná krvavé pomluvě," řekl poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi zpravodajskému webu Ynet.


Deník Haaretz uvedl, že toto mimořádné  rozhodnutí bylo přijato na schůzce, které předsedal premiér Benjamin Netanjahu, a po konzultacích s ministerstvem spravedlnosti, armádou a Radou národní bezpečnosti.

Řízení u soudu může trvat roky, ale bezprostředním cílem Izraele by bylo zabránit tomu, aby soud vydal předběžné nařízení o zastavení izraelských útoků  v Gaze.

Jihoafrická republika ve své žádosti o zahájení řízení proti Izraeli z minulého týdne uvedla, že akce Izraele v Gaze mají "genocidní charakter, protože jejich cílem je přivodit zničení podstatné části palestinské národní, rasové a etnické skupiny".

- Turecké úřady zadržely 33 osob podezřelých ze špionáže pro izraelskou zpravodajskou službu Mossad, uvedla v úterý státní tisková agentura Anadolu a dodala, že po dalších 13 osobách policie pátrá.

Podle agentury Reuters Anadolu uvedla, že policie provedla souběžné razie na 57 místech v osmi provinciích v rámci vyšetřování, které zahájil protiteroristický úřad istanbulské prokuratury.

- Při izraelském náletu na město na Západním břehu Jordánu byli zabiti čtyři údajní ozbrojenci, tvrdí IDF

Izraelská armáda (IDF) zabila čtyři údajné palestinské ozbrojence při zásahu v okupovaném městě Azzun na Západním břehu Jordánu, uvedly IDF.

Údajní militanti byli zabiti během přestřelky, při níž byl zraněn i jeden izraelský voják, uvedly IDF na Twitteru poté, co údajně stříleli a házeli výbušniny na izraelské vojáky. Armáda poté zveřejnila fotografie tří samopalů, které podle ní byly zabaveny.

- Podle televizní stanice Al-Džazíra, která informovala o bojích v Kalkilii poblíž Azzunu a zveřejnila záběry, na nichž je vidět zraněný Palestinec, kterého izraelští vojáci kopou do hlavy, IDF rovněž prováděla razie v nejméně pěti dalších městech na Západním břehu Jordánu.

- Podle OSN bylo od útoku Hamásu 7. října do 30. prosince zabito izraelskou armádou a izraelskými osadníky 307 Palestinců, z toho 79 dětí.


Podle palestinské tiskové agentury Wafa je mezi mrtvými i sedmnáctiletý Mahmúd Abú Haníja, který byl minulý měsíc v Azzunu postřelen do zad, když izraelský zásah vyvolal střety s obyvateli.

- OSN minulý týden vyjádřila politování nad tím, co označila za "rychlé zhoršování" lidských práv na Západním břehu Jordánu, a vyzvala izraelské úřady, aby ukončily násilí vůči palestinskému obyvatelstvu.

- Místní média v Izraeli uvádějí, že ve Šlomi, která se nachází v blízkosti modré linie vytyčené OSN, jež odděluje Izrael a Libanon, došlo k malým škodám.

Podle úřadů v obci byly z Libanonu vypáleny dvě protitankové řízené střely, přičemž jeden z projektilů zasáhl budovu. Starosta je citován:

Jedná se o velmi vážný incident a jako zázrakem nedošlo k žádným fyzickým škodám na obyvatelích. Dnešní ráno ilustruje velké nebezpečí současné situace pro obyvatele Šlomi. Nebudeme souhlasit s tím, abychom v této situaci žili.

- IDF uvedly, že stíhací letouny v úterý  ráno provedly údery na pozice, které podle nich byly pozicemi Hizballáhu v Jaronu uvnitř Libanonu.


- Izraelská armáda (IDF) uvedla, že přes noc zabila čtyři údajné palestinské ozbrojence ve městě Azzun na Západním břehu Jordánu.

V příspěvku na sociálních sítích IDF uvedly, že Palestinci stříleli a házeli výbušniny na vojáky a po identifikaci budovy, kde se skrývali, je zabily při přestřelce. Uvedla, že poté byly nalezeny tři samopaly typu Carlo.

Při přestřelce byl rovněž zraněn jeden izraelský voják.

Televize Al-Džazíra uvedla, že IDF prováděly razie také v nejméně pěti dalších městech na Západním břehu Jordánu, včetně uprchlického tábora Džanin a města Jericho.


- Izraelská armáda tvrdí, že v centrálním městě Deir al-Balah zabila Adila Mismaha, regionálního velitele elitních jednotek Hamasu Nukhba. Izraelské obranné síly uvedly, že se Mismah zúčastnil útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října.

-  Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 21 978 Palestinců a 56 697 jich bylo zraněno,
uvedlo v pondělí ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Tyto údaje zahrnují 156 Palestinců zabitých a 246 zraněných za posledních 24 hodin, dodalo ministerstvo. Další tisíce lidí jsou pravděpodobně pohřbeny pod troskami zničených budov a desítky tisíc Palestinců byly zraněny.

- Izrael stahuje část vojáků z Gazy, aby přešel k cílenějším operacím proti Hamásu, uvedl izraelský představitel pro agenturu Reuters. Úředník uvedl, že stažení se zaměřuje na záložníky - kterých Izrael do války povolal 300 000 - a má za cíl "oživit izraelskou ekonomiku".

    Ne všichni vojenští navrátilci z Gazy se vrátí domů, řekl agentuře Reuters vysoký izraelský představitel, někteří jsou připraveni k rotaci na severní hranici s Libanonem, kde Izrael rozšiřuje své přípravy na válku. "Situace na libanonské frontě nebude pokračovat. Nadcházející šestiměsíční období je kritickým okamžikem," uvedl úředník.

-  Izraelští osadníci v roce 2023 zabili nejméně 10 Palestinců a zapálili desítky domů na okupovaném Západním břehu Jordánu, čímž se tento rok stal "nejnásilnějším" v historii útoků osadníků, uvedl izraelský dozorčí orgán. Četné útoky na Západním břehu provedla početná skupina izraelských osadníků a násilnosti vzrostly po útocích Hamásu na Izrael ze 7. října, uvedla lidskoprávní skupina Yesh Din.

-  Palestinská společnost Červeného půlměsíce ve spolupráci s egyptským Červeným půlměsícem zřídila v Chán Júnisu první organizovaný tábor pro Palestince vysídlené v důsledku izraelských úderů po celé Gaze. Tábor má zpočátku pojmout 300 rodin z lékařských, sanitních a humanitárních týmů ČvT, později se má jeho kapacita rozšířit na 1 000 stanů, uvedl ČvT.

- Některé z izraelských obcí severně od pásma Gazy, které byly evakuovány po útoku Hamásu ze 7. října, se budou moci v blízké budoucnosti vrátit, jak budou postupovat vojenské operace,
uvedl v pondělí izraelský ministr obrany Yoav Gallant. Podle zveřejněných poznámek z brífinku Gallant uvedl, že některé z evakuovaných obcí v oblastech v okruhu 4-7 km severně od území se budou moci brzy vrátit.

- Libanonská skupina Hizballáh podporovaná Íránem uvedla, že v jižním Libanonu byli zabiti čtyři její bojovníci, čímž aktualizovala počet obětí ze tří, které uvedla v dřívějším prohlášení, aniž by uvedla další podrobnosti. Bezpečnostní zdroje uvedly, že první tři byli zabiti při izraelském náletu na dva domy v libanonské vesnici Kafr Kila nedaleko hranic, kde Hizballáh udržuje bezpečnostní kontrolu.

- Americká letadlová loď USS Gerald R. Ford, která byla po říjnovém smrtícím útoku Hamásu na Izrael vyslána do východního Středomoří, aby odradila další regionální aktéry od eskalace konfliktu, se "v nejbližších dnech" vrátí do USA, uvedlo v pondělí námořnictvo. Nahradí ji obojživelná výsadková loď USS Bataan a její doprovodné válečné lodě USS Mesa Verde a USS Carter Hall.

-  Izraelský nejvyšší soud rozhodl v neprospěch klíčové součásti reorganizace soudnictví vlády premiéra Benjamina Netanjahua, která zpochybnila pravomoci soudní moci.
V prohlášení Nejvyššího soudu se uvádí, že osm z patnácti soudců rozhodlo proti novele přijaté parlamentem v červenci, která ruší klauzuli "rozumnosti", kterou soud používá ke zrušení vládních rozhodnutí, jež jsou považována za protiústavní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2010

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2024