"Po desetiletí jsme pozorovali hromadění temné energie v Rusku"

6. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
Jedním z pozoruhodných rysů ruské scény dnes je, že když přemýšlíme o postputinovské budoucnosti, odborná komunita je obecně klidná a předpovídá, že budoucnost bude jako dnes, zatímco mediální komentátoři jsou stále apokalyptičtější, předpovídající radikální změny a dokonce i rozpad Ruska, říká Vladimir Pastuchov.

Je tu jedna věc, která nás nutí poslouchat alarmující proroctví komentátorů – a to je "temná energie mas".

Ruský filozof Nikolaj Berďajev o této energii hovořil jako o "temném vínu ruských dějin", něčem, co se periodicky přelévá do krvavého moře ruské revoluce. Někteří jeho slova odmítají; ale existují přesvědčivé důvody, proč ho brát vážně.

V Berďajevově době jsme ještě neměli tak podrobné představy o vesmíru jako dnes. Nyní víme, že 70 % hmotnosti vesmíru tvoří "temná energie", o které nic nevíme. Tato představa může být snadno extrapolováno na jakoukoli společnost, včetně Ruska.

Po desetiletí jsme pozorovali akumulaci této "temné energie" v Rusku. Pokud to byl zpočátku postupný proces, nyní v čase války, funguje jako "pekelný termonukleární reaktor" produkující ekvivalent megawattů této temné energie každou sekundu.

Nyní vidíme, jak se tato energie vyrábí; ale nevidíme, jak je spotřebovávána. A to znamená, že se hromadí v nějakém obřím historickém kondenzátoru, připravena být kdykoli vybita elektrickým obloukem chaosu. Ti, kdo jsou optimističtí ohledně budoucnosti Ruska, by měli vzít toto nebezpečí v úvahu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3262

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023