Na Krymu byl zabit velitel ruské černomořské flotily, sděluje Ukrajina

26. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Ukrajinská armáda konstatuje, že útok, při němž byl zřejmě zabit Viktor Sokolov, byl načasován tak, aby se shodoval se setkáním námořních představitelů

Sokolov organizoval bombardování civilních cílů na Ukrajině

Ukrajina sděluje, že při jednom z nejodvážnějších útoků Kyjeva na okupovaném poloostrově Krym zabila admirála Viktora Sokolova, velitele ruské Černomořské flotily, a dalších 33 důstojníků.

Ukrajinská armáda uvedla, že páteční útok na velitelství ruské černomořské flotily v Sevastopolu byl načasován tak, aby se shodoval se setkáním námořních představitelů.

 

"Po úderu na velitelství ruské černomořské flotily zemřelo 34 důstojníků, včetně velitele ruské černomořské flotily. Dalších 105 okupantů bylo zraněno. Budovu velitelství nelze obnovit," uvedly speciální jednotky v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Ruské ministerstvo obrany se k tvrzení Ukrajiny zatím nevyjádřilo. Moskva již dříve útok Ukrajiny potvrdila, ale uvedla, že v důsledku útoku se pohřešuje jeden voják.

Guardian nemůže nezávisle potvrdit tvrzení Ukrajiny o Sokolovu ani počet obětí a nebylo bezprostředně jasné, jak ukrajinská armáda počítá mrtvé a zraněné při útoku.

Několik Sokolovových blízkých příbuzných odmítlo reagovat na žádosti o komentář.

O víkendu šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov pro Hlas Ameriky uvedl, že při pátečním úderu bylo zabito nejméně devět lidí a 16 dalších bylo zraněno. Budanov se o Sokolovovi nezmínil, ale prohlásil, že Alexandr Romančuk, ruský generál velící silám podél hlavní jihovýchodní fronty, byl po útoku "ve velmi vážném stavu".

Od ruské invaze na Ukrajinu v plném rozsahu před 19 měsíci obě strany přeháněly nepřátelské ztráty, zatímco o vlastních ztrátách často mlčely. Vzhledem k Sokolovově služebnímu stáří je však nepravděpodobné, že by Moskva dokázala jeho smrt delší dobu tajit.

Sokolov byl v srpnu 2022 jmenován novým velitelem černomořské flotily se sídlem na Krymu, údajně proto, aby posílil obranu Krymu poté, co byl loni v létě poprvé zasažen sérií ukrajinských výbuchů.

Předtím zastával řadu funkcí v Tichomořské a Severní flotile, přičemž v druhé jmenované sloužil jako zástupce velitele.

Někteří pro-váleční ruští blogeři v pondělí vyzvali ministerstvo obrany, aby se k tvrzení Ukrajiny vyjádřilo. "Rádi bychom informace dostali rychleji... Všichni čekáme na jednoduché a jasné odpovědi ohledně velitele ruské Černomořské flotily," napsal Sergej Markov, populární blogger a bývalý poradce Kremlu.

Ukrajina v posledních týdnech prudce zvýšila tempo úderů na Krym, protože se snaží zasadit strategický a symbolický úder ruským jednotkám, které poloostrov v roce 2014 nelegálně anektovaly.

O víkendu ukrajinská média zveřejnila záběry z pátečního útoku, na nichž je vidět, jak střely Storm Shadow dodané Brity zasáhly střechu velitelství námořnictva v Sevastopolu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2925

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023