Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj se během návštěvy Polska nesetkal s žádným polským politikem

24. 9. 2023

čas čtení 10 minut
 
- Ukrajinský prezident v Polsku předal medaile dobrovolníkům, kteří pomáhají ve válečném úsilí, ale nesetkal se s polským premiérem ani prezidentem uprostřed sporu o obilí


Volodymyr Zelenskyj během sobotní návštěvy v Polsku udělil dvěma polským dobrovolníkům státní vyznamenání, ale nesetkal se s žádnými oficiálními polskými představiteli.

Polsko se minulý týden rozhodlo prodloužit zákaz dovozu ukrajinského obilí, což otřáslo vztahy Kyjeva se svým sousedem, který byl jedním z jeho nejvěrnějších spojenců během ruské invaze.

Polský premiér v pátek Zelenskému vzkázal, aby "neurážel" Poláky. Zachoval tak ostrou rétoriku vůči Kyjevu před volbami, které se v Polsku uskuteční 15. října. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost je kritizována krajní pravicí za to, že se podle ní vláda podřizuje Ukrajině.

Zelenskyj  na Valném shromáždění OSN v New Yorku řekl, že Kyjev usiluje o zachování pozemních cest pro vývoz obilí, ale že "politické divadlo" kolem vývozu jen pomáhá Moskvě.

V sobotu cestou domů předal ocenění novinářce Biance Zalewské, která pomáhala převážet zraněné ukrajinské děti do polských nemocnic, a Damianu Dudovi, který shromáždil lékařský tým na pomoc zraněným vojákům poblíž frontové linie.

Zelenskyj poděkoval všem Polákům, kteří "od prvních dnů otevřeli své rodiny, své domovy, otevřeli se a pomáhali. Věřím, že jakékoli výzvy na naší společné cestě nejsou ničím ve srovnání s tím, že mezi našimi lidmi je taková síla."

Duda agentuře Reuters řekl, že Zelenskyj se na setkání choval velmi neformálně, jako starý přítel.

Vedoucí kanceláře polského prezidenta pro mezinárodní politiku Marcin Przydacz pro web Onet.pl uvedl, že jeho kancelář během Zelenského pobytu v Polsku žádný návrh na setkání nedostala.

- Ukrajinský dron zasáhl administrativní budovu v ruské Kurské oblasti

 
Ukrajinský dron zasáhl administrativní budovu v ruské Kurské oblasti, uvedl na Telegramu gubernátor oblasti Roman Starovojt - v den oslav Dne města Kursk.

Starovojt uvedl, že střecha budovy byla mírně poškozena, a nezmínil se o obětech.

Útok přišel poté, co vedení města zrušilo oslavy Dne města kvůli obavám z ukrajinských úderů.

/ Ukrajinské síly v sobotu vypálily 11 dělostřeleckých granátů na vesnici Ščetinovka v ruské Belgorodské oblasti, uvedl na Telegramu gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov.

Systémy protivzdušné obrany sestřelily bezpilotní letoun v obcích Krutoj Log a Toplinka. A přestože ukrajinské síly shodily na obec Naumovka dvě tříštivé munice, v žádné z osad v regionu nedošlo ke ztrátám na životech ani ke zničení.

Ukrajinské síly rovněž ostřelovaly obec Dolgoje ve Valujském okrese a vypálily pět minometných granátů na obec Stary ve Volokonovském okrese. K minometné palbě došlo také v městské čtvrti Grayvoronsky, ale nedošlo k žádným obětem ani škodám.

Ve městě Šebekino byla po ostřelování proražena střecha výrobní dílny. Žádné škody nebyly způsobeny. Mezitím nedošlo k žádným obětem ani škodám v obci Murom, v obci Nová Tavolžanka ani v obci Krasnoje po útocích ukrajinských sil.

Volodymyr Zelenskyj se během své návštěvy USA setkal s předními americkými finančníky - včetně Mika Bloomberga.
Podle agentury Reuters během tohoto setkání jednali o investicích a obnově Ukrajiny.
Evropská komise poslala Ukrajině další makrofinanční pomoc ve výši 1,5 miliardy eur.




Celkem komise přislíbila Ukrajině 18 miliard eur - země již obdržela 12 miliard eur. Finanční prostředky jdou na udržení základních veřejných služeb, jako jsou nemocnice, školy a bydlení pro přesídlené občany, a také na výplatu mezd a důchodů. Prostředky půjdou také na obnovu kritické infrastruktury zničené při ruských útocích, jako je energetická infrastruktura, vodní systémy, dopravní sítě, silnice a mosty.

- Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil odhaduje, že ruské síly v sobotu přišly o 390 vojáků.

Ruské síly podnikly pět raketových, 57 leteckých úderů, 38 útoků raketovými systémy s vícenásobným odpalováním na ukrajinské jednotky a civilní cíle po celé zemi, uvedl generální štáb na svém ranním brífinku.

Pod dělostřeleckou palbou se ocitlo více než 70 sídel v Černihivské, Sumské, Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti.

Mezitím ukrajinské letectvo podniklo devět náletů na ruské síly a sedm náletů na protiletadlové raketové systémy. Ukrajinské nálety zasáhly koncernové jednotky, zbraně a vojenskou techniku, jakož i jeden protiletadlový raketový systém, osm dělostřeleckých systémů a jednu radarovou stanici.

- Jeden mrtvý a tři zranění v Chersonu

Při ruských útocích na Chersonskou oblast byl zabit jeden člověk a další tři byli zraněni, uvedl na Telegramu oblastní gubernátor Oleksandr Prokudin.

Podle Prokudina ruské síly během uplynulého dne podnikly 83 útoků a vypálily celkem 332 střel - jen na město Cherson 28 střel.

"Ruská armáda se zaměřila na obytné čtvrti obydlených oblastí regionu". Prokudin uvedl, že cílem byl také bankovní ústav v okrese Beryslav.

- Papež František uvedl, že zbrojní průmysl je klíčovým motorem "mučednictví" ukrajinského lidu ve válce s Ruskem, a řekl, že i zadržování zbraní nyní bude dál způsobovat jejich utrpení.

Byla to zjevná narážka na oznámení polského premiéra Mateusze Morawieckého, že Polsko již neposílá zbraně na Ukrajinu v rámci sporu o obchod s obilím.

- Zastavení vývozu pohonných hmot ze strany Moskvy zasáhne země závislé na ruských dodávkách, sděluje britské ministerstvo obrany

Podle britského ministerstva obrany pozastavení vývozu benzinu z Ruska pravděpodobně omezí již tak limitované dodávky na světovém trhu a bude mít největší dopad na země, které jsou na dodávkách ruských pohonných hmot závislé.

Ministerstvo ve své nejnovější zpravodajské zprávě uvedlo, že Rusové se v posledních týdnech pravděpodobně potýkají s lokálním nedostatkem benzinu a nafty.

Podle ministerstva je však nepravděpodobné, že by tento nedostatek byl přímým důsledkem války na Ukrajině. Místo toho je pravděpodobně způsobily faktory, mezi něž patří krátkodobé zvýšení poptávky ze zemědělského sektoru, každoroční letní údržba rafinérií a atraktivní ceny pro vývoz.

Ve čtvrtek Rusko pozastavilo téměř veškerý vývoz nafty a benzinu.

- Spojené státy se rozhodly dodat Ukrajině armádní taktické raketové systémy dlouhého doletu (ATACMS), což je důležitá podpora schopnosti Kyjeva zaměřit se na ruskou vojenskou logistiku na velké vzdálenosti v době, kdy se země připravuje na druhou válečnou zimu. Joe Biden na soukromé schůzce sdělil Volodymyru Zelenskému, že malý počet zbraní bude předán, uvedla NBC s odvoláním na americké představitele. Ukrajina žádá o ATACMS již několik měsíců.

- Ukrajina oznámila prolomení ruských obranných linií v oblasti Záporoží na jihu země, přičemž generál, který vede tamní protiofenzívu, uvedl, že postup stále probíhá. "Na levém křídle [u obce Verbove] jsme prorazili a pokračujeme v dalším postupu," řekl CNN generál Oleksandr Tarnavskij. Dodal, že postup není "tak rychlý, jak se očekávalo, ne jako ve filmech o druhé světové válce", ale je důležité "neztratit tuto iniciativu".

- Podle šéfa ukrajinské vojenské rozvědky bylo při ukrajinském leteckém útoku na ruské černomořské námořní velitelství na Krymu zabito devět lidí a 16 zraněno, mezi nimi dva generálové. Kyrylo Budanov řekl Hlasu Ameriky, že "mezi zraněnými je velitel skupiny generálplukovník [Alexandr] Romančuk ve velmi vážném stavu. Náčelník štábu generálporučík [Oleg] Cekov je v bezvědomí." Ukrajinská raketa zasáhla velitelství v Sevastopolu v pátek. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v důsledku toho se pohřešuje jeden příslušník vojenské služby.

- Právníci zabývající se lidskými právy ve spolupráci s ukrajinským státním zastupitelstvím připravují spis o válečných zločinech, který předloží mezinárodnímu trestnímu soudu a obviňují Rusko z úmyslného způsobení hladomoru během konfliktu. Cílem je zdokumentovat případy, kdy ruští útočníci použili hlad jako válečnou zbraň, a poskytnout tak důkazy, na jejichž základě by Mezinárodní trestní soud mohl zahájit první stíhání svého druhu, které by mohlo obvinit ruského prezidenta Vladimira Putina.

- Podle šéfa ukrajinské kybernetické obrany se ruští špioni pomocí hackerů zaměřují na počítačové systémy orgánů činných v trestním řízení na Ukrajině ve snaze  získat důkazy související s   ruskými válečnými zločiny.

- Norská policie zatkla bývalého velitele žoldnéřské skupiny Wagner
pro podezření, že se pokusil nelegálně znovu vstoupit do Ruska poté, co na začátku tohoto roku požádal v Norsku o azyl, uvedl právník Andreje Medveděva.

- Tři po sobě jdoucí velitelé jednoho z nejprestižnějších ruských výsadkových pluků od invaze na Ukrajinu rezignovali nebo byli zabiti, uvedlo britské ministerstvo obrany. To poukázalo na "extrémní úbytek a vysokou fluktuaci v ruské  armádě, a to i mezi relativně vysokými hodnostmi", uvedlo ministerstvo ve zpravodajské zprávě.

- Volodymyr Zelenskyj se improvizovaně sešel s předsedou súdánské svrchované rady Abdelem Fattáhem al-Burhanem
, s nímž jednal o ozbrojených skupinách financovaných Ruskem. Setkání se uskutečnilo na letišti Shannon v Irsku.


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2696

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023