Experti: Odchod obyvatelstva z ruského Dálného východu je celospolečenský trend

27. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Nakolik Moskva bojuje s posílením počtu ruských obyvatel Dálného východu sousedícího s Čínou upozorňuje nový průzkum. Ten ukázal, že každý třetí obyvatel regionu se chce přestěhovat někam jinam - a neexistuje statisticky významný rozdíl mezi mladými lidmi a důchodci.

Mladí lidé jsou obvykle více připraveni odejít a starší méně, ale podle průzkumu Platformy rozdíl mezi oběma skupinami je v tomto ohledu pouze tři procentní body, s 36 % osob ve věku 18 až 34 let ve srovnání s 39 % lidí nad 55 let, kteří uvedli, že se chtějí přestěhovat jinam

Z těch, kteří říkají, že chtějí odejít, zhruba polovina říká, že jsou připraveni tak učinit víceméně okamžitě. Druhá polovina naznačuje, že by chtěli odejít, ale ne nutně hned teď. Ale odcházejí: 61 000 z Přímořského kraje v roce 2022 a 49 000 z Chabarovského kraje. I s dotovanou imigrací oba regiony ztratily obyvatelstvo.

Úředníci zvažují další dotace a výhody pro ty, kteří souhlasí s přestěhováním do regionu. Ale zdá se, že budou pravděpodobně zahlceni odlivem lidí, pokud se v příštích letech dramaticky nezmění ekonomické podmínky na ruském Dálném východě.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2769

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2023