Vztah mezi anti-LGBTQ+ politikou a úpadkem demokracie

29. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Zpráva britského Národního statistického úřadu (ONS) uvádí, že počet Britů, kteří se otevřeně hlásí k LGBTQ+, se za posledních několik let vyšplhal na rekordní úroveň, uvádí britský web Pinknews. Statistika zveřejněná ve středu (27. září) odhalila, že počet Britů žijících otevřeně jako členové LGBTQ+ komunity vzrostl mezi lety 2017 a 2022 o 50 procent. Nárůst je zvláště patrný u Britů ve věku 16 až 24 let, kde se v průměru téměř každý desátý identifikuje jako gay, lesba nebo bisexuál. Sexual orientation, UK - Office for National Statistics (ons.gov.uk)


 

Procento LGBTQ+ žen v této věkové kategorii se za posledních pět let dostalo do dvouciferných čísel, když vyskočilo ze 4,8 procenta v roce 2017 na 10 procent v loňském roce. U starších věkových skupin je tento posun o něco méně výrazný, i když stále významný. Počet Britů ve věku 35 až 49 let, kteří se označují za gaye, lesby nebo bisexuály, vzrostl ze dvou procent před šesti lety na tři procenta v roce 2022. Celkově se za bisexuály označuje 1,1 procenta mužů a 1,9 procenta žen, zatímco za gaye nebo lesby 2,7 procenta mužů a 1,1 procenta žen, ukazují nové údaje.

V Londýně se za lesby, gaye nebo bisexuály označuje 5,3 procenta obyvatel, zatímco v ostatních částech země je to v průměru 3,3 procenta. Wales má přibližně 4,3 procenta obyvatel označujících se  za něco jiného než heterosexuály. K nejméně otevřeně homosexuálním oblastem Spojeného království patří Severní Irsko, East Midlands a východní Anglie, které se nacházejí hluboko pod průměrem.

Statistiky se zdají být v souladu s rostoucím pozitivním postojem k LGBTQ+ lidem, který zaznamenávají různé průzkumy veřejného mínění. Statistiky shromážděné v rámci British Social Attitudes Survey zjistily, že společenské postoje vůči LGBTQ+ lidem jsou od 80. let výrazně pozitivnější. 

Kromě toho společnost YouGov uvedla, že od července rekordní počet Britů nadále podporuje manželství osob stejného pohlaví, a to i deset let poté, co bylo v Anglii, Walesu a Skotsku legalizováno. Record number of Britons support same-sex marriage 10 years after key vote | YouGov

Neuvěřitelných 78 % lidí konstatuje, že podporuje manželství osob stejného pohlaví, zatímco v roce 2011 ho podporovalo pouze 42 % lidí. 

Země, které se zaměřují na příslušníky LGBTQ+ komunity a zažívají vyšší míru útoků proti LGBTQ+, jsou nejvíc na pokraji demokratického úpadku, zjistila nová studie. Democratic Backsliding and LGBTI Acceptance - Williams Institute (ucla.edu)

Vzhledem k tomu, že 80 procent světové populace nyní žije v zemi, která zažívá určitou míru omezování svobod, je úpadek demokracie a nárůst autoritářství stále větším problémem. Podle údajů institutu Varieties of Democracy (V-Dem) z roku 2022 totiž v současnosti upadá více demokracií než kdykoli v minulém století. Nyní výzkumníci zjistili, že zhoršování demokracie může souviset s tím, že se země zaměřuje na LGBTQ+ osoby prostřednictvím restriktivní politiky nebo obecného šíření nenávistné rétoriky.

Nová studie The Williams Institute od UCLA School of Law zkoumala údaje V-Dem Institute a LGBTI Global Acceptance Index, aby zjistila, jak může být úpadek demokracie spojen se změnami postojů k LGBTQ+ lidem a jejich právům. Analyzovala přitom trendy v liberální demokracii a akceptaci LGBTQ+ osob v průběhu času a jako případové studie vyzdvihla dynamiku čtyř zemí - Indonésie, Brazílie, Polska a Ghany.

Například v Indonésii byly roky demokratického pokroku zlikvidovány zvolením prezidenta Joko Widoda v roce 2014, který "omezil svobodu sdružování a projevu a posílil vliv výkonné moci nad parlamentem". Widodova vláda dohlížela na potlačování práv LGBTQ+, včetně razií ve veřejných zdravotnických střediscích, které bránily v přístupu k HIV ohroženým komunitám, ukončení finanční podpory programů souvisejících s LGBTQ+ a blokování internetových stránek, které vláda považovala za urážlivé nebo "příliš radikální".

Když byl Widodo v roce 2019 znovu zvolen, úpadek demokracie směrem k autoritářství se stal ještě zjevnějším, a to prostřednictvím zákonů, které omezily práva zaměstnanců, zvýšily kontrolu armády a oslabily Komisi pro vymýcení korupce v zemi. 

Podobně studie konstatuje, že postupné oslabování demokratických institucí v Polsku v posledních letech souvisí s nástupem strany Právo a spravedlnost (PiS) v zemi v roce 2015, kterou posílila konzervativní média a krajně pravicové skupiny. V důsledku toho došlo v zemi k nárůstu nenávistných projevů a násilí vůči LGBTQ+ osobám, feministkám a etnickým a náboženským menšinám.

Na základě těchto případových studií a údajů z V-Dem Institute a LGBTI Global Acceptance Index studie zjistila, že pokles akceptace LGBTQ+ může být za určitých podmínek zvěstovatelem úpadku demokracie.

Přitom země, které více akceptují LGBTQ+ osoby, mají obvykle vyšší úroveň liberální demokracie, vyšší HDP na obyvatele, více obyvatel žijících ve městech a obecně silnější občanskou společnost, píše Pinknews o této studii.

Souvislost mezi krajně pravicovou rétorikou a potřebou znecitlivění  společnosti vede k potřebě potlačovat neheterosexualitu, protože ta dokazuje rozmanitost, proti níž potřebují bojovat, aby přežili. Despocie potřebuje uniformitu.

1
Vytisknout
3675

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023