Rusko dosud nezpracovalo poučení z osudu Lavrentije Beriji

28. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Je tomu 70 let, co byl zatčen Lavrentij Pavlovič Berija, spoluvůdce komunistické strany a sovětského státu. O šest měsíců později byl bez soudu zastřelen za své "zločiny proti sovětskému lidu", aby se ostatní komunisté ochránili před pomstou.

Rusové však nevstřebali poučení z toho, co se tehdy stalo, a tak nechali otevřené možnosti, že se takové akty pomsty a odvety budou opakovat.

Berija po Stalinově smrti navrhl spoustu změn, včetně propuštění statisíců vězňů GULAGu, kritiky rusifikace a sovětizační politiky na západní Ukrajině či v Litvě a volal po novím přístupu k východnímu Německu, aby jeho obyvatelstvo neutíkalo na Západ.

Až do jeho zatčení všechna tato Berijova doporučení byla jednomyslně schválena vedením strany. Ale Nikita Chruščov a ostatní si začali uvědomovat, že to, co Berija dělá, může otevřít stavidla změnám, které by nakonec mohly ohrozit jejich mocenské pozice a dokonce i životy.

Proto se rozhodli, že armáda zatkne Beriju, provede podrobný výslech tohoto dlouholetého šéfa Stalinovy tajné policie, aby očernil jeho reputaci útoky na jeho politiku a dokonce se přiznal, že byl anglický špion, a pak ho v prosinci 1953 nechali bez soudního verdiktu zastřelit.

Jednota kolem vůdce byla v sovětském systému prezentována jako hlavní potřeba a zájem celku společnosti. Hlavním nepřítelem této falešně chápané jednoty je svobodný tisk, svoboda politické činnosti, opozice a kritiky.

Berija, jeho rodina a nejbližší podřízení se stali oběťmi odvetných opatření, nikoliv spravedlnosti. Až se toto stane nemožným, pak Rusko bude právním státem. Společnost by neměla být rukojmím obav elity ze svržení a pomsty.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4113

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2023