25. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Milý synu, dobře jsi to udělal.... Lidové noviny 24. července 2003
25. 7. 2003
Koupit si Lidové noviny mě včera přiměla vynikající fotografie na jejich titulní straně: je to svatý obrázek tisíciletí. George Bush se tam objímá s Václavem Havlem. Bushův téměř polibek Čechům nepříjemně připomene objímání Leonida Brežněva s Gustávem Husákem - jestlipak právě proto Lidovky otiskly tuto fotografii rovnou na titulní straně? - ale snímek je geniální právě proto, že vyvolává i celou řadu dalších, nejrůznějších konotací. Kompozicí i barevným pojetím stojí nejblíže - středověkým svatým obrazům.
Sloupek

Byl jsem ve čtvrtek na filmu v kinu Aero na pražském Žižkově. Před promítáním se v reklamách kina objeví pozvání, aby si diváci dali pivo u zahradního výčepu na dvoře biografu. Pozvání však obsahuje varování, cituji po paměti: Musíme upozornit návštěvníky, že zahrádku musejí za každých okolností ve 22 hodin opustit, protože je nutno dodržovat noční klid, a hluk po 22 hodině, který by obtěžoval místní občany, by u komunálního úřadu ohrozil existenci kina.

Přísné a vítané opatření. Komunální úřad na Praze 3 sice hodně zanedbává například renovaci chodníků anebo péči o veřejné osvětlení (v noci je tam pod vzrostlými stromy velmi špatně vidět a v mnohých ulicích je strach chodit) a - jak se zdá - do současnosti se ani příliš nezajímal o vytvoření efektivní spotřebitelské infrastruktury kolem žižkovské Ohrady - zkuste si tam třeba nakoupit, potravinový supermarket tam nenajdete - nicméně se alespoň, jak se zdá, efektivně stará o noční klid.

Úplně jiná je situace na pražském Starém Městě. Už skoro tři neděle tam ve večerních a nočních hodinách pravidelně připravuji k vydání Britské listy. Bohužel, v Kaprově ulici, přímo naproti stanici metra Malostranská, máme nadělení. Od mé poslední návštěvy Prahy byla v Kaprově ulici č. 5 otevřena nová kubánská restaurace, La Bodeguita del Medio. Že to vedlo k zvýšení počtu opilců hulákajících v ulicích pražského Starého Města v pozdních nočních hodinách, to se snad dá ještě jakž takž skousnout: opilci všech národností v této části Prahy řvou v noci už tradičně, celých 14 let od pádu komunismu.

Pozoruhodná je však drzost majitelů restaurace. Zákonné ustanovení o nočním klidu ignorují: vyhrávají do ulic hlučnou hudbu až do 1 hodiny ranní.

Co proti tomu může dělat řadový občan? Stěžovat si na policii. Ti jeho stížnost zdvořile přijmou. Většinou do restarace policisté zajdou a přikážou jí, aby hudbu vypnuli.

Funguje to nejdéle jen jeden den; v některých případech to fungovalo dokonce jen deset minut. Před několika dny jsme zaznamenali, že okamžitě po odchodu policistů restaurace znovu začala zaplňovat ulice hlučnou hudbou. Následovala druhá telefonická stížnost na policii a policisté se vrátili. Napodruhé správce restaurace hudbu vypnul už na celý zbytek večera. V následujících večerech však řev vždy začíná znovu.

Co může řadový občan proti takovému zneužívání pravidel občanského soužití dělat?

Četl jsem kdysi, že vykřiknete-li v létě v noční ulici, kdy lidé spí s otevřenými okny, vzbudíte tím až 25 000 osob. Na základě stížnosti na městské hygieniky byla kubánské restauraci v Kaprově 5, Praha 1, udělena pokuta ve výši 10 000 Kč. Restaurace si z toho nic nedělá a vyhrává do noci dál.

Dotazoval jsem se, co v takovém případě dál umožňuje zákon. Bylo mi vysvětleno, že nic.

Vzpomněl jsem si na svou zkušenost ze skotského Glasgowa. Zkuste si jen vyjít s půllitrem piva na ulici. Okamžitě je u vás výčepní a důrazně vás žádá, abyste se sklenicí co nejrychleji zašel do restaurace. Hostince nemají licenci pro pití na veřejnosti. Do deseti minut by byla na místě policie.

V osmdesátých letech jsme žili ve čtvrti, kde nedaleko našeho činžáku vedl svůj obchod se smíšeným zbožím a řeckými delikatesami pan Frixos. Obchod nenáviděl: na jeho místě chtěl dávno založit řeckou tavernu. Patnáct let nemohl. Proč? Podle britských zákonů musí se otevřením restaurace v určité budově souhlasit všichni nájemníci, kteří v ní bydlí. A nájemníci panu Frixosovi po dobu patnácti let souhlas nedali.

Škoda, že české zákony neumožňují podobné pravomoce i v českých případech. Já za dalších čtrnáct dní zase na čas odjedu, avšak co všichni ti lidé, většinou penzisti, kteří musejí drzostí nové restaurace trpět? Od policie se dovídám, že to na pražském Starém Městě zdaleka není jediný případ. Proč s tím Městský úřad v Praze 1 nic nedělá?

Holt nejsme na Praze 3. Jiná čtvrť, jiný mrav. Kino Aero na Praze 3 musí apelovat na své zákazníky, aby u jeho zahradního výčepu po dvaadvacáté hodině nehlučeli - jinak by byla ohrožena sama jeho existence, bez ohledu na případnou nedokonalost českých zákonů. Městskému úřadu na Praze 1 je však, zdá se, zcela jedno, že neomalení podnikatelé systematicky ruší noční klid.

25. 7. 2003

pátek 19.30: Na místě je už 20 000 lidí. Fronty se táhnou až k Libáni. Doprava je odkláněna na záchytná parkoviště. Všechny přístupové cesty k Ledkovu jsou plny aut. Zůstává volný jen jeden jízdní pruh. Druhý konec fronty je v Kopidlně. Policie přijíždějící automobily nezdržuje, k zdržení dochází vybíráním stokorunového poplatku. Přijíždějící účastníky žádají tedy organizátoři o trpělivost.

pátek 22.30: Proud přijíždějících účastníků je stále silný, poznamenává Štěpán Kotrba. Internetové připojení na místě nenalezeno, fotogalerie budou tedy až po návratu a rekonvalescenci fotoreportéra. Tráva totiž roste všude...

25. 7. 2003
Paní "Valounkové" v té souvislosti někdo řekl, že vliv ředitelky dětského domova na další instituce je dán tím, že se opírá o manžela, který je vysokým důstojníkem PČR. Nešťastná žena, která pod vlivem prožitého utrpení ztrácí kritičnost, pak v písemném podání soudu V OPATROVNICKÉ VĚCI uvedla, že "její trestní stíhání si hlídá ředitelka dětského domova a její manžel, policejní rada s celorepublikovou působností. "

Tento hloupý, ale v podstatě neurčitý výrok, určený pouze pro vnitřní potřebu soudu v civilněprávním řízení, tím tedy neškodný, si přečetl odpůrce, upozornil paní ředitelku, ta svého manžela a ten podal na paní "Valounkovou" trestní oznámení pro trestný čin pomluvy. PČR samozřejmě (!!!) jeho oznámení přijala.

otevřený dopis poslancům Parlamentu České republiky

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

dovoluji si Vás upozornit na svůj nový spor s PČR, protože si myslím, že překračuje hranici individuálního zájmu, neboť nelze trpět, aby policejní orgány zastračovaly občany, kteří si stěžují na jednání jednotlivých policistů.

25. 7. 2003
Přiznání ztěžuje zapírání, prohlásil prý kdysi jeden význačných Čechů, Josef Švejk prostřednictvím Jaroslava Haška... Nevím, zda Švejk ta slova vyřkl, či se k jejich autorství přihlásí někdo jiný. Ale každodenní glosátor české společnosti Ivan Hoffman z ČRo 1 - Radiožurnálu svou "závislou nezávislost" na sebe prozradil sám. Stal se členem poradního orgánu Asociace public relations agentur. Práskla to ČTK, aniž o tom věděla.
25. 7. 2003
Vážený kolego, přiznám se Vám upřímně, že mne Váš článek mrzí. Sdílím Vaše přesvědčení, že novinář má usilovat o nezávislost a proto se vyhýbám různým soukromým a neformálním setkáním s politiky, necestuji s nimi letadly po světě a nepřijímám dárky od různých lobbystů. Váš názor, že členství v etickém panelu Asociace PR agentur by mohlo představovat konflikt zájmů, mne překvapil.
25. 7. 2003
Máme dnes sílu podílet se na ambiciózní vizi, kterou si Evropa uložila? Zatím se chováme dětinsky: pošklebujeme se, trucujeme nebo fňukáme. Proč bychom ale nemohli místo toho rychle a prozíravě jednat?
25. 7. 2003

Četla jsem článek o hluku z hospody (s podobnou hospodou bojuji zde v Ostravě už od listopadu...), píše Daniela Pilařová: Možnosti, jaké máte a které jsou velmi účinné: Požádat hygienickou stanici o měření hluku u vašeho domu a zároveň zaslat stížnost na stavební úřad + hygienickou stanici + místní zastupitelstvo o prošetření hlučnosti. U nás se ukázalo, že zmíněná hospoda vůbec nemá povolení k provozu hudby. Ze zákona ovšem smí provozovat hudbu jen do 22 hodin (ta naše původně také řvala až do jedné dvou v noci). Tím se rozjede mašinerie, která hospodu vyleká - jako u nás. Dosáhnete tím aspoň toho, že budou končit s produkcí v deset.

24. 7. 2003
Dne 26. června postřelili američtí vojáci při prohlídce jednoho domu dvanáctiletého Mohammada al-Kubaisiho. Ještě žil, když se ho sousedé snažili rychle odvézt do blízké nemocnice, avšak zastavili je američtí vojáci v tanku a v cestě do nemocnice s ním jim zabránili, s poukazem na to, že je zákaz vycházení. Chlapec umřel.

Amnesty International, mezinárodní organizace na obranu lidských práv, obvinila ve středu americké okupační jednotky v Iráku, že při zacházení s tamějšími civilisty nedodržuje lidská práva.

26. 7. 2003

Dobrý den,

jako obyvatel "okolí Ohrady" na Žižkově Vás musím trochu poopravit. Potravinový supermarket máme, a to na Koněvově ulici (na Pražačcce) tj. cca 100 metrů od Ohrady směrem na Hrdlořezy, píše v souvislosti se sloupkem Jana Čulíka Ladislav Jeřábek.

Fotoreportáže  z CzechTeku 2002
24. 7. 2003

keep clear - keep smiling - respect nature - respect each other - no riot - no destruction

Pod tímto heslem se má konat letošní ročník teknivalu CzechTek. Česká tisková kancelář šíří informace, které se při velké míře tolerance a diplomacie dají označit jako nevěrohodné. Podle ní se největší letošní technoparty CzechTek 2003 od 25. července uskuteční v obci Osoblaha na Bruntálsku na severní Moravě. Původně organizátoři oznámili, že se setkání tisíců příznivců techna bude konat v Andělce na Liberecku. "Snad jsme tím alespoň zmátli policii," doufali organizátoři, kteří novou lokalitu zveřejnili na webové stránce www.futurebeat.cz. Tou druhou informací zmátli i Českou tiskovou kanclář. Dokonale. Nebo že by zdrojem dezinformace byla samotná policie?

"Nevěřila jsem, že u nás letos technoparty bude. Lidé, se kterými jsem v kontaktu, mě ujišťovali, že jde jen o zastírací manévr," poznamenala pro ČTK starostka Andělky Matušková, která paniku kolem akce považuje za zbytečnou. Loni, jak říká, ji vlastní děti usadily větou: "Mámo, neblázni, přijdou, zatancujou si a zase odejdou". Ona dnes toto heslo předává dál. Podle Matuškové patří techno k dnešním mladým lidem tak, jako k jejímu mládí patřilo hnutí hippies. "Jsou organizovaní a nedělají nic špatného, i ty odpadky si po sobě uklidili," dodala Matušková. Potvrdili to České tiskové kanceláři i obyvatelé Andělky.

Jediná potvrzená, a tudíž zaručená informace je, že Czechtek 2003 se koná OD ZÍTŘKA. CzechTek NEBUDE ani na Andělce, ani v Osoblaze. Zcela určitě se ale už ve čtvrtek nezveřejní na oficiální webové stránce místo konání, když akce začíná v pátek. Pořadatelé této neziskové a neoficiální akce nejsou hloupí. A zcela určitě se CzechTek nebude konat někde, kam je odevšad daleko... :))) Pokud chcete jet, sledujte dva mobilní záznamníky - 732 853 867 CZ, 607 512 347 EN a ICQ 153508252. Naváděcí systém funguje osvědčeně. Za vjezd na technival bude vybíráno pořadateli 100 Kč za automobil. Dostanete samolepku na sklo, abyste mohli louku opustit a vrátit se pak zpět bez opětovného placení. Poplatek je určen na úhradu úklidu, pronájem pozemku, pitnou vodu, záchody a tak...

Až bude známo definitivní místo, Britské listy jej zveřejní. V tu dobu už budeme na místě - stejně jako loni. :))) Těšit se můžete i na fotoreportáže, které se díky mobilním telekomunikačním možnostem budeme snažit přinášet online.

CzechTek 2002 TÉMA BL
Pravidla chování na teknivalu FT
Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties BL
New Age travellers - nomádi nového tisíciletí BL
Fotoreportáže BL z CzechTeku 2002 > > > > > >
25. 7. 2003
ČT oznamuje, že se stala "hlavním mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti, viz níže.

Po nedávném skandálu s "mediálním partnerstvím" MFD s karlovarským filmovým festivalem, kdy list zakázal svým reportérům psát o ministerské korupci na karlovarském festivalu, znamená to, že ČT také nebude o LFŠ případně publikovat žádné kritické informace? Každý, kdo slyší po nedávném skandálu MFD-Karlovy Vary o dalším "mediálním partnerství", by měl zpozornět. Jaké jsou jeho podmínky?

Nepřipadá vám, že se média a kulturní akce v ČR sjednocují v jeden monopolní šik?

25. 7. 2003
Výběr z reakcí k tomuto článku, vyjadřujícímu hrůzu nad rockovým przněním Mozartova Requiem. To je svým tématem i jako autentické hudební dílo k povrchní komerční exploataci, vyjadřované už obscénním názvem projektu, zcela nevhodné.
25. 7. 2003

Ekonomický "expert" ODS Vlastimil Tlustý kritizuje vládní reformu, má však prázdné ruce

Ve svém středečním, téměř hodinovém projevu ve Sněmovně podrobil poslanec Tlustý vládní návrh reformy veřejných financí zdrcující kritice. Reforma je podle jeho názoru zpozdilá, špatně koncipovaná a prakticky k ničemu. Je třeba ji zcela odmítnout, jediným východiskem z nouze je podle něj tzv. "Modrá šance" . Podívejme se tedy podrobněji co ODS ústy poslance Tlustého kritizuje a co vlastně nabízí.
25. 7. 2003
Trochu jsem s obchodními záležitostmi kolem textilu přišel do styku v roce 1992, kdy jsem sháněl jakékoliv místo a skončil jsem jako propagační referent v největší československé tradingové společnosti s textilem. Nebyl to žádný krcálek na rohu - ještě v té době měla roční obchodní obrat na 34 miliard Kčs a byly to ty koruny, ve kterých stál rohlík 35 haléřů.
24. 7. 2003
s příliš dlouhou poznámkou Štěpána Kotrby

Ale teď vážně, připadá mi dost nepravděpodobné, že by po případném zrušení vietnamských tržnic nebylo možné sehnat rozumnou alternativu k drahému značkovému oblečení. Naopak, je docela pravděpodobné, že by mohly znovu ožít místní textilní firmy, pro které jsou právě tržnice největší konkurencí.

25. 7. 2003
Tohle je asi spíš sociologické téma, pane kolego!

Zatímco učelové a krátkodobé oblečení je opravdu lepší kupovat u stánkařů, tak třeba alkohol a spotřební elektroniku u nich nekupovat nelze - právě kvůli těm zárukám. Právě u stánkařů jsou to většinou příšerně nekvatlitní věci, a leckdy u nich jde i o zdraví.

24. 7. 2003
Sháněl jsem pohodlné letní kalhoty, vznešeně zvané "streetware", česky kapsáče. Při té příležitosti jsem přišel na to, že s tím kapitalistickým "výběrem" a "konkurencí" to není až tak horké.
22. 11. 2001

Zkompromitovaný postmodernismus

Przemyslaw Wielgosz
Přes všechny příznaky světovosti a přinejmenším evropskosti, trpí polský veřejný život chronickou provincionálností. Ta je nevyléčitelná a o to více trýznivá tím, že jí doprovází stav politického "zpravičáčtění" . Nejenom že kulturní módy a novinky přicházejí na provincii jménem Polsko s časovým zpožděním, ale ještě jejich osvojování probíhá podle diktátu "jedině správných" výkladů, vnucovaných tzv. "nedotknutelnými" autoritami. Abychom tento smutný obraz doplnili, je třeba říci, že tato praxe je doprovázena bezmocností a ignorací skupin, které se hlásí k levicovým názorům.
25. 7. 2003
POLEMIKA

Zajímavou myšlenku publikoval Tomáš Krček ve svém článku, který je do značné míry reakcí na můj příspěvek. Domnívá se, že novinář by měl v argumentačním sporu stát na straně slabší strany, protože v opačném případě by mohl být podezírán z korupce. Ačkoliv s tím nesouhlasím, pokusím se to na chvíli přijmout jako předpoklad. Silnější stranou je zřejmě myšlena gigantická korporace Monsanto. Kdo by však měl tahat za kratší konec provazu?

24. 7. 2003

Americké úřady zveřejnily fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna Udaje a Kusaje, viz např. stránky tiskové kanceláře Reuters, ZDE.

24. 7. 2003
POLEMIKA

Kontroverze o geneticky modifikovaných potravinách v poslední době sílí, ale ve skutečnosti lidé modifikují geny rostlin prostřednictvím křížení už po celá tisíciletí.

Biotechnologie, obor, který vytvořil geneticky modifikované potraviny, není nový. Dvacáté století bylo svědkem toho, jak se biotechnologie využívá pro vypracovávání fermentačních procesů a pro zavádění takových léků, jak byl penicilín a další antibiotika.

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2003 Tlustá modrá šance Petr  Baubín
25. 7. 2003 I my můžeme být v Evropě avantgardou Josef  Brož
25. 7. 2003 Jiná čtvrť, jiný mrav Jan  Čulík
25. 7. 2003 Obvinění z trestného činu pomluvy jako pokus o zastrašování obecného zmocněnce policií Zdeněk  Jemelík
24. 7. 2003 Ontológia postkomunistickej pravice Joseph Grim Feinberg
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 Kapitalismus po vietnamsku aneb jak jsem sháněl kalhoty Štěpán  Kotrba
24. 7. 2003 Absolutní vrchol nevkusu - "Rockquiem" Jan  Čulík
23. 7. 2003 Jak jsem se stal ranním ptáčetem Petr  Fiala
23. 7. 2003 Proto (se v ČR neřeší zásadní problémy) Karel  Mašita

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2003 CzechTek 2003 je v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku   
24. 7. 2003 V pátek začíná největší technoparty - CzechTek Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 My, gnostici kybernetického věku
aneb jak masmédia zplošťují kulturu, aniž to víme
Jaroslav  Peregrin
21. 8. 2002 Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?   
12. 8. 2002 České tekno - specifika viděné očima insidera   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly   
21. 7. 2003 Gilligan popřel, že by zkreslil výroky dr. Kellyho   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík

Monsanto: geneticky modifikované potraviny RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2003 Monsanto a GM potraviny: Trable už i v Číně a v USA Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Budou se italští farmáři postižení genetickou kontaminací soudit? Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
23. 7. 2003 O trifidy zamořených polích a lstivých korporacích Dalibor  Šrámek
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Pole, zamořená geneticky modifikovanou kukuřicí v Itálii   
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Z ekologického aktivisty PR manem - prozření, oportunismus, existenční nouze nebo zrada? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
3. 7. 2003 Evropa, Amerika a geneticky modifikované potraviny   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada