21. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2002

Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?

  • Byl legální, tj. majitel a správce pozemku souhlasili s jeho konáním na pozemku, který vlastní. Nahlášení akce na radnici sice mělo formální nedostatky, ale akce nebyla ani nelegální, ani zakázaná. Z toho vyplývala velice rozumná role Policie ČR, která monitorovala situaci a nijak na místě nezasahovala, jelikož k tomu neměla žádný důvod. Domluva se starostkou obce Andělka byla bez problémů, komunikace fungovala a vyústila v oboustrannou spokojenost po skončení úklidu odpadků (viz dále). Obyvatelům vesnice Andělka byly zdarma distribuovány ušní ucpávky a nebyly s nimi žádné konflikty.
  • Byl obrovský, konal se na 180 ha pozemku, trval 5 dní, bylo tam 47 velkých soundsystémů (ve skutečnosti jich ale bylo daleko víc, protože se spojovaly a na jedné stage byly většinou 2-3, někdy i 6 soundsystémů v jedné "hradbě"). Na louce za Andělkou bylo nejvíc lidí asi v sobotu v noci, cca 12 000, ostatní dny tam bylo okolo 5 000 - 10 000 lidí. Počasí bylo výborné, letní, ani moc horko, ani moc zima.
  • Byl hudebně rozmanitý, oproti minulým letům už se nehrálo všude jenom hardtekno na 185 BPM, ale velká část soundsystémů hrála jiné hudební styly, z rychlejších a "tvrdších" hlavně drum'n'bass, jungle, jungle-tekk, z těch pomalejších například psytrance, reggae, ale třeba i deep house. Prakticky všechny soundsystémy oproti minule měly výrazně lepší vybavení, často sice zapújčené, proto kvalita zvuku byla u naprosté většiny na hodně vysoké úrovni. Některé stěny reproduktorů byly obrovské, o výkonu nad 50 kW. Jiné soundsystémy vsadily na méně "beden", ale kvalitnějších - často byly vidět Turbosoundy, které dávají výjímečně kvalitní zvuk.
  • Daleko více se tam hrálo naživo, je sice pravda, že naprostá většina soundsystémů se stále drží tradičního schématu "DJ - zesilovače - reprobedny", ale poměrně často byla reprodukovaná muzika doplňována MC's, hraním na kytary, bicí a vyskytly se i živé kapely, často se bubnovalo na africké bubny djembe apod. Samozřejmostí byly přes den i v noci live-acty, tedy hudebníci tvořící hudbu přímo na místě ze syntezárorů a samplerů. Na letošní Czechtek přijeli i některé projekty zvučných jmen, ze zanranicnich napriklad Infrabass, Amnesia, X-Tech (Okupe), Ubik, ebo Suburbass, z ceskych naprikald C.M.L. nebo IO Sys.
  • Bylo tam pořád co dělat a na co koukat, ten, kdo měl oči otevřené, si vždy něco vybral, teknival tento rok byl daleko víc o jiných formách zábavy než o hudbě, například o filmových představeních, fire-shows, různých performancích, žonglování, ohňostrojích a vůbec měl celkovou atmosféru uvolněné párty, ne spikleneckého srazu pod policejním dohledem. Teknival byl v noci velice barevný, soundsystémy poněkud nesmyslně začaly pracovat na profesionálním osvětlení ve stylu velkých komerčních párties, doby kdy stačily dva stroboskopy jsou asi dávno pryč. Samozřejmostí byly různé gastronomické zážitky, jako indická jídla, vegetariánské speciality, dvě čajovny, studené čepované pivo, různé i dosti exotické nápoje apod.
  • Součástí teknivalu jsou samozřejmě drogy. Ty jsou ovšem součástí jakékoliv zábavy dnešní mládeže, a zde se nekonzumovaly více než na jiných akcích, například komerčních párties nebo v klubech. Vzhledem k tomu, že tzv. objevitelské roky, kdy chemické drogy byly novinkou a všichni je chtěli vyzkoušet, jsou již pravděpodobně za námi, ubylo excesů pod jejich vlivem. Naprostá většina účastníků holdovala mohutně naší národní droze a to alkoholu (pivo a vodka se prodávaly skutečně ve velkém), stále se zvětšující skupina lidí kouřících marihuanu rozhodně nebyla zanedbatelná, ale tzv. tvrdé drogy příliš nebyly vidět. Na místě se prakticky chemické drogy nedaly sehnat a dealeři se pravděpodobně již specializují na lukrativnější "rita" v klubech a ve středech měst.
  • Organizace - teknival je svou podstatou akce neorganizovaná, což je asi největší rozdíl oproti komerčním akcím. To znamená, že se soundsystémy a lidé sjedou na jedno místo a tam nějakou dobu pobudou, nikdo jim nedává rozkazy nebo pokyny, je to decentralizovaná skupina nezávislých jednotek. I přesto je nutno dodržovat nějaká pravidla a tento teknival dokázal, že tato pravidla se nemusí nikde vyvěšovat, každý je má v sobě.
  • Následky po teknivalu - Největším problémem byl úklid odpadků, který se řešil ještě 14 dní po akci, ale louka je už naštěstí zcela uklizená. Majitelé pozemku slíbili na začátku akce, že odpad zabalený do pytlů po skončení akce odvezou do spalovny, ale svůj slib nesplnili. Proto několik skupin dobrovolníků muselo louku uklidit a nechat odpad odvézt na vlastní náklady. Dnes je louka v možná čistším stavu než před začátkem Czechteku.

    Závěr

    Tento ročník Czechteku ukázal, že tato párty může být bez zásadních problémů, bez konfliktů s okolní "občanskou" společností, že lidem, kteří na tuto párty jezdí každý rok jde jen o zábavu a o nic jiného. Ukázal také, že není zapotřebí nějaké složité organizace, aby se udělala velká a dobrá párty, která může být místem setkávání lidí a přínosem pro naší nezávislou kulturu.

  •                  
    Obsah vydání       21. 8. 2002
    21. 8. 2002 21. srpen 1968 a Pražské jaro - prostředek pro sovětskou armádu, jak se dostat do Československa Jan  Čulík
    21. 8. 2002 Dosáhne člověk nesmrtelnosti? Přehled nejnovějšího vědeckého výzkumu
    21. 8. 2002 Reforma ruského hospodářství se nepodařila, protože do něho ze Západu zasahovali hlupáci
    21. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Otevřu jako první ! Jan  Paul
    20. 8. 2002 Proč se nedělají v pražské MHD operativní změny? Jan  Stejskal
    21. 8. 2002 Povodňový lékař: Obnažené vnitřnosti domů aneb úklid naší duše Štěpán  Kotrba
    21. 8. 2002 Spolaně uplavaly kontejnery s hořlavinami Štěpán  Kotrba
    20. 8. 2002 Policie se zajímá o Spolanu Neratovice
    20. 8. 2002 Evakuovala Spolana před povodní svůj "toxický koktejl"?
    21. 8. 2002 Hodnotit dosah havárie a záplav ve Spolaně je předčasné
    21. 8. 2002 Dejme dohromady ty, co něco potřebují, a ty, co práci nabízejí
    21. 8. 2002 Kresťanský a maďarský klinec do truhly Internetu Lubomír  Sedláčik
    21. 8. 2002 Sbírky na pomoc přoti povodňovým škodám by se měly monitorovat Vladimír  Rott
    21. 8. 2002 O hledačích pravdy a jejích majitelích Aleš  Kubeczka
    20. 8. 2002 Reportáž z Litoměřicka: Smutek osamoceného housera Štěpán  Kotrba, Jan  Paul
    19. 8. 2002 Jak jsem pomáhal na Smíchově stavět hráze Martin  Marx
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."
    21. 8. 2002 Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?
    23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
    17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
    14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
    21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

    DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
    21. 8. 2002 Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?   
    12. 8. 2002 České tekno - specifika viděné očima insidera   
    5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba
    5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
    5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   
    22. 11. 2001 Temné stránky evropského rozumu Przemyslaw  Wielgosz