BBC vydala oficiální omluvu ohledně rozhovoru Frost/Bhutto

6. 1. 2008

V ní opakuje editor BBC News website Steve Herrman, to, co napsal Adam Batstone Janu Čulíkovi. V prohlášení, zveřejněném v pátek 4. ledna 2008 v 17.54 Herman informuje o tom, že "BBC je na různých serverch, blozích a diskusních fórech obviňována z cenzury," a pokračuje:

"Během rozhovoru učinila paní Bhuttová překvapivé tvrzení - že Usámu bin Ladina zavraždil Omar Sheikh. Tvrzení bylo stručné a Sir David Frost na ně nezareagoval. Pod časovým tlakem editor, odpovědný za vydání tohoto rozhovoru na internetových stránkách BBC výrok [Bhuttové] vystřihl, aby se zabránilo zmatku. To tvrzení se zdálo být tak neočekávané, že to vypadalo, že se prostě přeřekla. Avšak odstranění této věty bylo zjevně chybou, za niž se omlouváme, a nemělo k ní dojít. Neměli jsme v úmyslu rozhovor zkreslit a budeme usilovat o nahrazení zeditované verze, která je v současnosti na našich stránkách, původní verzí, jak ji odvysílala Al Džazíra. Tuto původní verzi mezitím naleznete na YouTube ."

Kompletní text omluvy v angličtině ZDE

Nezodpovězena zůstává otázka, proč před zveřejněním rozhovoru nezkoumala ani BBC, ani Al Džazíra: zda se Bhuttová skutečně přeřekla a zda její výrok Sir David Frost skutečně přeslechl. │JČ

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2008