Aféra skupiny Ztohoven v Guardianu

6. 1. 2008

Po mnoha měsících, ne-li letech, se v britském tisku opět objevila zpráva týkající se České republiky. Kate Connolly z Berlína informuje v deníku Guardian, že skupina Ztohoven má být postavena před soud. Charakterizuje ji jako "skupinu radikálních umělců, která vyvolala paniku mezi diváky jedné české televizní stanice tím, že tajně včlenila záběr jaderné exploze do její předpovědi počasí." Autorka uvádí, že šest členů kolektivu Ztohoven, mezi jehož cíle patří "pronikat do veřejného prostoru má být v lednu postaveno před soud. Byli obvinění z šíření "falešných informací". Každý z nich by mohl být odsouzen na tři roky do vězení.

Falešné vysílání vyvolalo spoustu zděšených telefonátů do České televize. Někteří diváci se obávali, že začala jaderná válka, zatímco jiní se domnívali, že došlo k nějaké explozi plynu.

Dopad vysílání se srovává s dopadem rozhlasové dramatizace Války světů od Orsona Wellse, která se vysílala v USA v roce 1938 a která vytvořila velmi přesvědčivý dojem, že Zemi napadli Marťani. Mezi posluchači, kteří dramatizaci mylně považovali za zpravodajský pořad, vznikla panika a několik lidí utrpělo infarkt.

Skupina Ztohoven tvrdí, že cílem jejich projektu bylo ilustrovat, jak média manipulují realitou. Incidentem prý "napadli prostor televizního vysílání, zkreslili ho a zpochybnili jeho pravdivost a důvěryhodnost."

Britská reportérka překládá slovní hříčku jména Ztohoven a připomíná, že se v minulosti skupina pokusila pokrýt neónové srdce Václava Havla na Pražském hradě a udělat z něho těsně před koncem jeho funkčního období v roce 2003 otazník. Také pokryla stovky pouličních lamp a neonových nápisů v Praze na protest proti neomezenému šíření reklamy v postkomunistické České republice. V poslední době dostala skupina cenu v hodnotě 9000 liber pro mladé umělce, kterou uděluje Národní galerie.

Článek v Guardianu obsahuje i odkaz na YouTube, kde diváci mohou inkriminovaný incident zhlédnout: ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2008