Rasismus v Itálii sílí

4. 1. 2008 / Lukáš Lhoťan

"Na tomto plakátu neznámý italský umělec zpodobnil muslima a jeho nenávist k naší (evropské) civilizaci ... ne, překvapení, omlouvám se ...to není muslim, to je žid," píše antropolog Gabriele Marranci na svém blogu. Jak poznamenává, tento antisemitský plakát můžete vidět v muzeu holocaustu v USA ve státě Florida.

Marranciho článek, na jehož začátku je obrázek tohoto plakátu, upozorňuje na skutečnost, že v Itálii je stále více nahrazována nenávist k židům nenávistií k muslimům -- neboli novodobou podobou antisemitismu. Nejhorší protimuslimská kampaň probíhá ne severu Itálie, který je ovládán Ligou severu, xenofobní stranou s fašistickými prvky.

Gabriele Marranci poukazuje na jisté "fašistické" metody perzekuce přistěhovalců a muslimů zvlášť ze strany italské samosprávy. Například když si jedna muslimská komunita uspořádala oslavu svého svátku, byl objekt připravený na oslavu svátku státními orgány uzavřen a muslimové donuceni k modlitbě na veřejném prostranství, kde mohli byt modlící muslimové zatčeni na základě zákona o ilegálním shromáždění -- není bez zajímavosti, že jde o jeden ze zákonů, které v Itálii zavedl fašistický diktátor Mussolini.

Mnohem varovnější jsou ale veřejné projevy mnoha představitelů italské obecní samosprávy. Například Giancarlo Gentilini, místostarosta města Treviso, řekl, že "muslimové jsou rakovina, která musí byt vyříznuta dříve, než se stihne rozšířit". Podobnost s podobnými projevy nacistických ideologů myslím netřeba zdůrazňovat.

Muslimové jsou v Itálii vystavováni nenávistné kampani nejen ze strany extremní pravice, ale i médií. Například v případě jednoho únosu psala média o tom, že "zločinci, kteří spáchali brutální únos ženy byli členové marockého gangu", nakonec policejní vyšetřováni zjistilo, že brutální únos spáchal "rasově" čistý Ital.

Text ukazuje, že víc jak 60 let od druhé světové války, porážky fašismu a nacismu a strojového vyvražďováni židů, se probouzí známý démon nenávisti a pokud nebude zastaven, je jen otázkou času, kdy si opět vyžádá lidské oběti.

Více o Marranciho profesiZDE

Článek od Gabriele Marranciho ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2008