Kauza Plotnickij: Atentát, který neměl zabít?

8. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


ANNA News publikovaly videozáznam z místa, kde v sobotu došlo k útoku na vůz šéfa samozvané proruské Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny Igora Plotnického ZDE. Na videu ze všeho nejdříve uhodí do očí, jak byl tento atentát zjevně "zpackán".


Pachatelé umístili na sloup vedle silnice poddimenzovanou nálož trhaviny. Ta nebyla upravena tak, aby získala směrový účinek, ani nedošlo k vybavení prvky, které by zajistily zesílení účinku prostřednictvím střepin. Plotnického vůz byl tedy zasažen z boku tlakovou vlnou, která nejen že ho dokonale nezničila, ale dokonce ani nezpůsobila vysypání předního skla. Osoby uvnitř automobilu utrpěly zranění kvůli letícím střepům z bočního okénka a tlakové vlně. Pokud by bylo úmyslem pachatelů osoby v autě zabít, připravený útok měl opravdu jen malou šanci uspět.

Čím lze taková fakta vysvětlit? Nabízejí se tři hypotézy.

Za prvé, atentát na hlavu LLR provedli amatéři, jejichž znalosti týkající se výbušnin a jejich účinků jsou velice špatné. Vzhledem k tomu, jak dlouho probíhá ozbrojený konflikt na Ukrajině a kolik kvalifikovaných expertů na výbušniny se zde pohybuje, jde o značně nepravděpodobnou verzi.

Za druhé, útok neměl zabít, ale měl sloužit jako varování. Některá z nespokojených skupin v rámci LLR, kozáci, Čečenci, místní mafie, některý místní oligarcha, chtěla naznačit, že příště mohou zaútočit lépe, pokud...

Za třetí, útok neměl zabít, ale měl splnit jinou funkci, nejpravděpodobněji politicko-propagandistickou.

Myslím že se velmi brzy ukáže, která z uvedených verzí platí.

0
Vytisknout
8193

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016