Anglikánský biskup:

Británie má morální povinnost přijmout uprchlíky ze svých válek

26. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

David Walker, anglikánský biskup z Manchesteru, zdůraznil, že je hanebné, když politikové označují imigranty, vyhnané z domovů, za zločince. Británie by měla přijmout "svůj spravedlivý podíl přistěhovalců".

"Tito lidé jsou tlačeni směrem k EU. Byli vyhnáni ze svých domovů válkou, terorismem a pronásledováním menšin. Politická rétorika, která je charakterizuje jako zlovolné zločince je hanebná a nepravdivá."

Klíčová role Velké Británie v invazi do Iráku r. 2003 vyvolala sektářskou válku, v jejímž důsledku, jak uvádí OSN, byly nuceny dva miliony Iráčaů odejít ze své země. Válka v Afghánistánu trvá třináct let a po ní následovaly r. 2011 útoky proti Libyi. Všechny tyto války vyvolaly podstatnou regionální nestabilitu a vlny uprchlíků.

Podle Úřadu pro uprchlíky OSN byl každý čtvrtý uprchlík Afghánec, i když většina uprchlíků pocházela ze sousedních zemí. Nestabilita v Libyi učinila tento severoafrický stát ternem pro pašeráky lidí.

Biskup Walker zdůraznil: "Morální cena našich trvalých intervencí v zahraničí musí zahrnovat přijetí spravedlivého množství obětí válek, k nimž jsme přispěli. Musíme je v naší zemi přijmout jako legitimní uprchlíky. Chci, aby v mé zemi vládli ti, kteří jsou ochotni pohlédnout do tváře zoufalých lidí, ať je to zoufalství žadatele o azyl, anebo občana, který je nucen spoléhat na charitativní dary potravin, a dívat se na ně se slitováním."

Biskup také kritizoval jazyk mainstreamových britských politických stran k otázkám, jako je imigrace, a zdůraznil, že politika potřebuje v kontextu rostoucího počtu mrtvých ve Středozemí nový morální kompas.

Navzdory obrovským počtům imigrantů, směřujících na sever, nabídly státy Evropské unie na mimořádném zasedání šéfů EU pouze 5000 míst pro uprchlíky. Ostatní mají být posláni zpět.

Loni se dostalo do Itálie 170 000 uprchlíků. Do letošního 17. dubna jich italské úřady zaregistrovaly dalších 21 191. Zpráva Globální iniciativy proti nadnárodnímu organizovanému zločinu za rok 2014 vaaruje, že se do Evropy zřejmě ze severní Afriky snaží doatat až 600 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7712

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015