Program mučení vznikl kuriózně z kurzu přežití amerického letectva

12. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jak informovaly NBC News ZDE, v rámci CIA se program mučení podezřelých z terorismu vyvinul z kurzu přežití v zajetí nazvaného Survival, Evasion, Resistance, Escape (SERE). Kurz organizovaný U.S. Air Force probíhal souběžně na několika místech, mj. pod USAF South v Panamě v prostoru průplavu, a před rokem 2002 jím prošla řada amerických vojáků, především pilotů.

Psychologové, kteří tento kurz vedli, později založili soukromou společnost Mitchell, Jessen & Associates a jejím prostřednictvím na programu mučení narýžovali až 180 milionů dolarů.

Než se ale dotyční "chopili příležitosti", věnovali se výcviku amerických vojáků, který měl zvýšit šance na přežití v komunistickém zajetí a sám o sobě se mučením nezabýval.

Svědci vypovídají, že obsahem kurzu bylo přežití v džungli, orientace a pohyb v terénu atp. Na závěr byli ovšem frekventanti uzavřeni do makety vězeňského tábora simulujícího nepřátelské zajetí, včetně mnoha "výslechových" technik popsaných v senátní zprávě ZDE (pdf), tedy i "waterboardingu".

Důležité je v této souvislosti poznamenat, že od povstání na Filipínách na přelomu 19. a 20. století neměla americká vláda žádný program, který by zahrnoval mučení. CIA "iniciativně" provozovala některé programy tohoto druhu v Latinské Americe, mj. v proslulé School of Americas, ne však v rámci vládních programů. Tam kde se případy mučení objevily, jako například ve Vietnamu, nešlo o státem organizované násilí, ale o "iniciativu zdola", proti níž bylo příležitostně zakročováno.

Bývalý americký prezident George W. Bush v době svého vládnutí prohlásil, že civilní psychologové, kteří provozovali program mučení, byli "americkými vlastenci" a obětovali vlastní senzibilitu vyššímu dobru. Veteráni kurzů SERE mají však jiný názor a jsou přesvědčeni, že mučitelé už dávno před 11. zářím byli nebezpečnými sadisty. Kromě toho prakticky totéž, co prohlásil Bush o amerických mučitelích, řekl už mnohem dříve Heinrich Himmler o nacistech realizujících "konečné řešení" židovské otázky. Princip je stejný: Přistoupit pod jakoukoliv ideologickou záminkou na naprostou dehumanizaci protivníka dělá z člověka zrůdu schopnou čehokoliv.

Vlastní dokumenty zakazují CIA podílet se na mučení, krutém, nelidském a ponižujícím zacházení a trestání - a tyto praktiky jsou zakázány také v civilních i vojenských věznicích. Kombinace postavení "podezřelých z terorismu" mimo zákonnou ochranu (byli zadržováni bez obvinění a současně jim byl upřen statut válečného zajatce) a outsourcingu mučení na soukromý subjekt umožnila obejít kodifikovanou praxi a spáchat zločiny, které v důsledku prospěly kauze islamistů a Spojené státy do značné míry před celým světem naprosto oprávněně delegitimizovaly.

Je velmi důležité nepřipouštět napříště podobné obcházení pravidel. Tím nemám na mysli jen samotné mučení podezřelých, ale také řadu dalších nestandardních mocenských postupů, které lze v současných USA sledovat - na prvním místě vytunelování agendy ministerstev obrany a zahraničí ve prospěch prezidentské Rady pro národní bezpečnost. Pokud nedojde rychle k nápravě i v této oblasti, důsledky pro USA a celý svět by mohly být dokonce ještě horší, než v případě mučení podezřelých.

0
Vytisknout
9262

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014