Zpráva amerického Senátu:

CIA se po 11. září 2001 chovala nečestně a brutálně

9. 12. 2014

čas čtení 3 minuty



Pět let trvající vyšetřování amerického Senátu, které se zabývalo metodami CIA při tajném vyšetřování osob podezřívaných z terorismu ostře odsoudilo vyšetřovací program, zahájený CIA po útocích z 11. září 2001. Analýza popisuje množství brutality, nečestnosti a svévolného násilí, které občas vyvolávalo úzkost i u samotných zaměstnanců CIA, píše deník Washington Post.

528 stránková zpráva amerického Senátu je ZDE

Brutální zacházení se zadržovanými osobami bylo rozsáhlým způsobem zaznamenáváno. Stejně tak bylo zaznamenáno i vážné znepokojení lékařských pracovníků CIA, že tzv. waterboarding, mučení vodou, znamenalo, že řada vězňů byla přivedena až na samou hranici utopení, že pracovníci CIA podrobovali vězně tzv. "rektální rehydraci" a dalším bolestivým procedurám, které nebyly nikdy schváleny.

Analýza, která má 528 stran, zaznamenává desítky případů, v nichž údajně pracovníci CIA podváděli své nadřízené v Bílém domě, členy Kongresu a dokonce někdy i své vlastní kolegy ohledně toho, jak byl vyšetřovatelský program realizován a čeho dosáhl. V jednom případě interní memorandum CIA zaznamenává instrukce z Bílého domu, aby byl program utajen před tehdejším ministrem zahraničí Colinem Powellem, protože "ten by měl hysterický záchvat, kdyby se dověděl, co se děje."

Odtajněné shrnutí analýzy senátního výboru poprvé zveřejňuje kompletní seznam všech 119 vězňů, zadržovaných CIA a konstatuje, že nejméně 26 z nich bylo vězněno neprávem v důsledku špatně určené totožnosti nebo nespolehlivých výzvědných informací. 528 stránkové shrnutí je zkrácenou verzí rozsáhlé, tajné studie, která má více než 6000 stran.

Hlavním závěrem zprávy je, že drsné vyšetřovací metody, které kritikové tohoto programu včetně prezidenta Obamy označují za mučení, nefungovaly. Analýza rozebrala tvrzení někdejších vysokých činitelů USA o hodnotě těchto "posílených" metod a odmítla je jako přehnané nebo dokonce naprosto falešné. CIA tento závěr zpochybňuje a má zveřejnit vlastní vyjádření v této věci. CIA ostrou kritičnost senátní analýzy zpochybňuje.

Nejděsivější pasáže senátní analýzy byly vybrány z interních dokumentů CIA a z emailů CIA, v nichž zaměstnanci CIA popisují svou hluboce osobní reakci na hrůzné vyšetřovatelské scény. V jednu dobu v roce 2002 zaměstnanci CIA v tajné věznici v Thajsku se emocionálně zhroutili, když byli svědky brutálního zacházení s Abu Zubaidou z al Kajdy. Vedle toho je uvedeno prohlášení tehdejšího ředitele CIA Michaela Haydena, který tvrdil, že žádní pracovníci CIA s používanými vyšetřovacími metodami neměli problém.

Zprávu vypracovali členové Demokratické strany. Vyvolá zřejmě veřejnou debatu o kontroverzním programu CIA a sítě tajných věznic CIA v zahraničí, vytvořených po 11. září, avšak zřejmě nepovede k novým sankcím či strukturálním změnám v CIA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8359

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014