Český stát tvrdě selhává ve svých základních funkcích

1. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Před asi dvěma lety přicestovala z Prahy letecky do skotského hlavního města Edinburku na promoci své dcery na britské univerzitě, mé známé, její maminka. Po příletu letadla jaksi dlouho nevycházela. Posléze se ukázalo, že byl problém.

Česká občanka se po příletu do Edinburku prokázala britským imigračním úředníkům svým českým občanským průkazem. Ti OKAMŽITĚ zjistili, že občanka byla v ČR nahlášena jako kradená, a českou návštěvnici na místě zatkli. Musela dlouze vysvětlovat, že nikomu neukradla ani občanský průkaz, ani osobní údaje. Naštěstí měla u sebe i cestovní pas, který se prokázal jako autentický, a tak ji z letiště imigrační úředníci nakonec pustili.

Co se stalo? České občance kdosi před časem ukradl v pražském metru peněženku s doklady, takže žena krádež oznámila na policii. Jenže téhož večera ji z metra telefonovali, že kdosi z její peněženky ukradl jen peníze a pak ji i s doklady pohodil do kolejiště metra. Žena tedy dostala občanský průkaz zpět, ale policii už neinformovala, že ho má zpátky. V NÁSLEDUJÍCÍCH PĚTI LETECH BĚŽNĚ DÁL VŠUDE NA ČESKÝCH ÚŘADECH, V BANKÁCH, atd., používala jako průkaz totožnosti svůj ukradený občanský průkaz. NIKDO NIKDY NEZJISTIL, ŽE JE PRŮKAZ POLICEJNĚ NAHLÁŠEN JAKO KRADENÝ. TEPRVE PO PŘÍJEZDU DO BRITÁNIE PO PĚTI LETECH ŽENU ZATKLI OKAMŽITĚ, JAK SE TÍMTO PRŮKAZEM LEGITIMOVALA.

KUPODIVU, TO, CO NEJDE V ČR, JDE VŠUDE JINDE. Zkuste se kdekoliv v západní Evropě prokázat kradeným dokumentem. Uvidíte, co se stane.

Případ se mi připomněl při četbě hrůzné analýzy od Jindřicha Gintera, která šokujícím způsobem ukazuje neefektivitu a nečinnost českých úřadů v případě, kdy vám někdo ukradne osobní dokument a nadělá vám na něj dluhy. Skutečně "dojemné" je brečení českých pracovníků, že proti ukradeným osobním dokladům jsou "bezbranní" a finanční podvody, které tak vzniknou, jsou vrženy na poškozeného. (Jak je možné, že už "nelze" zastavit protiprávní exekuci, pokud se oběť neodvolá v zákonem dané lhůtě, přestože je prokázáno, že dluh byl vytvořen podvodným zneužitím ukradených dokladů? To přece vede v každé normální zemi k okamžitému zastavení jakýchkoliv pohledávek, bez ohledu na to, KDY se zneužití dokladů prokáže! Soud by kvalifikoval vymáhání dluhů od oběti, která prokazatelně dluh nevytvořila, jako pokus o krádež či vydírání. Ne tak v ČR.) Například žena, které ukradli občanský průkaz, byla postižena exekucí za dluh, který s ní nemá nic společného, "jen" ve výši 277 000 Kč. Že je to do nebe volající sprosťárna a nespravedlnost, je v ČR každému jedno. Nikdo se nepokouší o žádnou reformu, aby k těmto děsivým zlořádům nemohlo docházet.

Slušný a civilizovaný stát chrání občany před zločinností tohoto typu. Česká republika není slušný a civilizovaný stát.

Co proti tomu občané budou dělat?

0
Vytisknout
20248

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2013