Egypťané požadují rezignaci prezidenta Mursího

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Statisíce Egypťanů po celé zemi vyšlo do ulic, aby požadovali odchod prezidenta Muhammada Mursího, který se právě před rokem po první demokratické přímé volbě ujal funkce. Mnozí se obávají, že při demonstracích dojde k násilí.

Protestující nesou národní vlajky z reproduktorů znějí vlastenecké písně. Dav opakuje heslo "lid si přeje svržení režimu", které znělo na demonstracích proti Mursího předchůdci Mubarakovi v roce 2011, díky nimž se nakonec Mursí dostal k moci.

Někteří nesli černé šátky s nápisem "Odejdi, Mursí" a jiní červené karty.

"Tohle je druhá revoluce a Tahrír je symbolem revoluce," vysvětluje jeden z protestujících. Skupina Tamarod, která řídí protesty, v sobotu oznámila, že sebrala 22 milionů podpisů pod petici požadující rezignaci prezidenta a nové volby. Na výraz solidarity rezignovalo osm členů horní komory parlamentu, Poradní rady. (Horní komora parlamentu není klasickým senátem, má omezenější pravomoci. Zasedá v ní 264 volených zástupců. V Egyptě je necelých 51 milionů registrovaných voličů - pozn. red.)

Tamarod, což v arabštině znamená "rebelie", tvrdí, že Mursí zemi řídí špatně, pouze ve prospěch Muslimského bratrstva, z jeho řad vzešel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7016

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2013