"Napoleon" na Elbu nemíří

13. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Tak nám odsoudili Víta Bártu. Jenže do vězení nepůjde, dostal za úplatky jen osmnáctiměsíční podmínku. Soud zohlednil fakt, že vylákání "půjček" ze strany Jaroslava Škárky bylo součástí plánu na Bártovu diskreditaci, že Škárka manipuloval s nahrávkou a během své výpovědi u soudu lhal. Proto sám Škárka míří na tři roky za mříže. Snad mu tam pobyt brzy zpříjemní známý kolega vězeňský psycholog...

Soud dále konstatoval, že vedle Škárky je z podvodu podezřelá také Kristýna Kočí, jejímž jednáním by se prý měla zabývat policie.

Suma sumárum, morálka soudního rozhodnutí je prazvláštní. Jestliže Škárka a Kočí plánovali zdiskreditovat Bártu, těžko to vyvolá nějaké sympatie; jenže ať se na věc pohlíží tak či onak, Bárta úplatky skutečně rozdával, a nikdo mu přitom nedržel pistoli u spánku. Takže osmnáct měsíců podmíněně za úplatek 670 tisíc? No dobře. A kolik že dostal Roman Smetana za malování tykadel na plakáty? Je to o tolik společensky nebezpečnější než rozdávání úplatků poslancům?

"Napoleon" Bárta už předem slíbil, že pokud bude shledán vinným, odejde z vysoké politiky. Nu což, to samozřejmě není vyloučeno, ať už tak učiní dobrovolně, nebo v důsledku probíhajícího rapidního rozkladu Věcí veřejných, který možná vynese do čela strany Karolínu Peake. Návrat šéfa ABL do domovské firmy by rozhodně nebyl žádnou katastrofou - ani pro něj osobně, a tím méně pro veřejnost. Pro ty kdo věří v "Bártova génia" zůstane celá záležitost s úplatky navždy pouze zákeřným komplotem proti spravedlivému politikovi, který chtěl vyčistit Augiášův chlév - ať už jsou fakta jakákoliv. Snad pouze postarší psychiatři nad Bártou udiveně kroutí hlavou, neboť si ještě velmi dobře pamatují zástupy "Napoleonů" ve svých léčebnách; býval to dosti typický symptom indikující ne snad pouhý "napoleonský komplex", ale přinejmenším extrémní formu manické obrany, pokud ne ještě závažnější psychickou poruchu...

A poučení z "Bártovy aféry" pro širokou veřejnost? Obávám se, že bude znít následovně: "Pokud dáváš úplatek, ujisti se, že tě nikdo nenahrává".

0
Vytisknout
13041

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2012