Francie nařídila, aby byly ženám odstraněny nebezpečné implantáty prsu

21. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Francouzská vláda přijala "v principu" rozhodnutí, aby byly všem ženám ve Francii odstraněny implantáty prsu od firmy Poly Implant Prothèses (PIP). Implantáty vyrobila francouzská firma z nekvalitního silikonu. Vyvážela je do celého světa. Implantace jsou spojovány s osmi případy rakoviny, včetně jednoho úmrtí. Implantáty, které patří k nejlevnějším na trhu, byly vyplněny silikonem pro výrobu matrací a nikoliv pro lékařské použití. Považuje se to za lékařský podvod. Firma prováděla až 100 000 implantátů prsou za rok a ušetřila údajně ročně až 1 milion euro tím, že pro ně používala nekvalitní silikon. Ve Francii v této věci probíhá trestní vyšetřování.

PIP bývala jednou z největších zdravotnických společností tohoto druhu na světě. Udělala nyní bankrot a prokurátoři v Marseille vyšetřují podvody a obvinění ze zabití. Obdržely oficiální stížnosti od 2172 žen. Na prokurátory se také obracejí ženy ze Španělska a z Itálie.

Odstranění implantátů uhradí francouzský stát, ale nové implantáty stát ženám zaplatí jen v tom případě, pokud se původní operace konala ze zdravotních důvodů.

Z testů vyplývá, že silikon zřejmě nezpůsobuje rakovinu, avšak francouzský regulační úřad Afssaps uvedl, že gel implantátů tkáně "irituje" a může být spouštěčem rakoviny. Britská asociace estetických plastických chirurgů konstatovala, že je rozumné, aby i ženy v Británii si nechaly implantáty vyjmout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5482

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2011