Jsou ti komunální politici vůbec lidé?

20. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Některé věci mne v České republice udivují nesmírně mnoho, až ke stavu nevolnosti. Tak třeba dnes... Na Novinkách.cz se novináři rozplývají nad tím, že lidé mají zájem o případ mladé ženy Lindy Groškové, která se díky špatným zákonům našeho státu stala dlužníkem města Brna.

Naprosto nezaviněně se tato slabá bytost z dětského domova, žijící z invalidního důchodu, stala obětí exekuce.

Novináři se zabývají špatnými zákony atd., ale pokud vím, tak nikdo neřekl, že takové dluhy by měly obce a vlastně každý věřitel lidem odpouštět, ne je vymáhat přes exekutory.

Vždycky se může stát, že nějakým nedopatřením se někdo ne svou vlastní vinou zadluží a vždy by měla být možnost, aby věřitel tento dluh mohl prominout.

Copak už komunální úředníci nemají žádnou společenskou a morální odpovědnost a musí jednat slepě jako strojový mechanismus, byť by ten mechanismus vedl ke zcela amorálnímu rozhodnutí?

Dluh měl být prominut, veřejnost o tom mohla být informována, aby věděla, že v tomto státě existují aspoň zbytky morálky, ale v žádném případě by se kvůli nelidské hamižnosti města neměla alarmovat veřejnost, aby se složila na to, co město v morálním smyslu poškozené ženě nestoudně ukradlo na základě nějakých úchylných paragrafů.

Přejí-li si redaktoři z Novinek.cz, aby všechny podobné případy byly vyřešeny v souladu s dobrými mravy, nechť jasně napíší a šíří kolem sebe toto: věřitel, který vymáhá dluh na dlužníkovi, který za dluh nemůže a který se navíc nachází na hranici bídy, je zloduch a zločinec, o to větší zloduch a zločinec, jedná-li se o zastupitele veřejného zájmu (komunální sféra).

A brněnské zastupitelstvo podle jednoho z článků na Novinkách.cz vydalo vyhlášku, podle níž dluh za komunální odpad nelze prominout, cituji:

"Sociální pracovníci, kteří se Lindy zastali, žádali přihlédnutí k její tíživé životní situaci. Narazili ale na nekompromisní vyhlášku, kterou schválilo brněnské zastupitelstvo minulý rok. Ta stanovuje, že dluh za komunální poplatek nelze prominout."

Jsou ti komunální politici vůbec lidé?

Žena na hranici bídy musí platit dluhy z doby, kdy žila v dětském domově ZDE

Na nespravedlivý dluh Lindy Groškové chtějí přispět lidé z celé republiky ZDE

0
Vytisknout
11061

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011