Rozhovory o záchraně eurozóny se zasekly

20. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Paříž a Bonn se nedokázaly dohodnout na způsobu, jak navýšit záchranný fond eurozóny, řekl ve středu francouzský prezident Nicolas Sarkozy zákonodárcům. Poté odletěl do Frankfurtu, kde se uskuteční rozhovory s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Cílem je překonat mrtvý bod před klíčovým nedělním summitem evropských lídrů.

Francie tvrdí, že nejefektivnější způsob navýšení fondu EFSF představuje transformace v banku, která by měla přístup k fondům Evropské centrální banky. Ale jak ECB tak německá vláda tuto variantu odmítají. Podle Sarkozyho nejde jen o Merkelovou, ale tato otázka štěpí celou vládní koalici.

Sarkozyho vyjádření vyvolalo pochybnosti o tom, zda se lídři eurozóny během nedělního summitu dokážou dohodnout na jasném a přesvědčivém plánu.

Pokud by k tomu nedošlo, dále by oslabila důvěra finančních trhů v eurozónu a její schopnost vymanit se z dva roky trvající dluhové krize, která ohrožuje dlouhodobou realizovatelnost jednotné měny.

Jediné hypotetické řešení by představoval explicitní závazek ECB nakupovat dluhopisy členských zemí v potížích. Šéf ECB Trichet to jednoznačně odmítá, jakkoliv návrh má zjevně podporu Evropské komise.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8182

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011