V Řecku se střetla policie se statisícem demonstrantů

20. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářská krize v Řecku se proměnila v obří konflikt mezi obyčejnými lidmi z ulice a poslanci v athénském parlamentu. Desetitisíce demonstrantů protestovalo u řeckého parlamentu během dne plného zuřivosti, odporu a nakonec i násilí.

Přibližně 100 000 Řeků demonstrovalo ve středu proti vládním škrtům a demonstrace skončily úpornými pouličními boji s policií. Policie do davu střílela slzným plynem a mladíci reagovali útoky kamením a Molotovovými koktejly. Proti demonstrantům byly nasazeny silné policejní jednotky, policii se však nepodařilo zabránit demonstrantům, aby se dostali po mramorovém schodišti až k samotné budově parlamentu.

Při soumraku obě hlavní náměstí v Athénách Syntagma a Monastiraki byla plná kouře a ohně. Policie honila demonstranty městem.

"Muži a ženy, které jsme zvolili k moci, nedostali mandát k tomu, aby z nás nadělali žebráky," řekl Gioros Kamkeris, zaměstnanec městské zprávy, který při skandování před parlamentem ochraptěl." "Toto je o moci obyčejných občanů. Je to o masách, které chtějí přesvědčit politiky, aby si rozmysleli, co dělají," řekl tento otec dvou dětí, jehož mzda byla snížena o třetinu.

Podle listu Guardian se středeční demonstrace odlišovala od předchozích. Velká část řecké společnosti, ze všech vrstev, se sjednotila v hněvu proti dalším škrtům.

Mnoho demonstrantů mělo plynové masky a plavecké brýle - jsou potřebné ve městě, kde policie intenzivně používá slzného plynu - a přišlo na demonstraci s ruksaky plnými kamení, o němž otevřeně přiznali, že ho budou házet na policii.

"Jsem na demonstraci poprvé a jsem tu, protože nemám jinou volbu," řekla Petroula Gatziou, třiatřicetiletá zdravotní sestra. "Už rok jsem nezaměstnaná. Patřím ke generaci bez budoucnosti. Musím protestovat, musím křičet. Musím bojovat na obranu své země proti politice, která nás dostala do této situace."

Z demonstrace vyplynulo, že Řekové už mají zřejmě dost dalších škrtů. "Ti, kdo jsou opravdu odpovědní za tuto krizi, bohatí, osoby, které se vyhýbají daním, 300 poslanců v tomto parlamentě, nikdy nebyli pohnáni k odpovědnosti," řekl deníku Guardian státní zaměstnanec, který se označil pouze křestním jménem Giorgos. "Obávám se, že nastala doba, kdy bude nutno prolévat krev. Pokaždé, když protestujeme pokojně, dojde vždycky k dalším škrtům. Jak to vyjádřil jeden z našich velkých zpěváků, k pokroku dochází pouze ohněm a noži. Lidé budou muset zemřít, máme-li zastavit tuto strašlivou politiku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8686

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011