Angličané budou vyšetřovat snahy skotských nacionalistů odtrhnout Skotsko od Británie

13. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Šéf skotských nacionalistů Alex Salmond čelí intenzivnímu tlaku z londýnského parlamentu, aby zveřejnil podrobnosti plánovaného referenda o nezávislosti Skotska. Skotští poslanci v londýnském parlamentu totiž souhlasili se zahájením dvou vyšetřování ohledně rozsahu a legálnosti Salmondových plánů na samostatnost Skotska.

Parlamentní výbor westminsterské sněmovny pro záležitosti Skotska bude zkoumat, jaký dopad by případná nezávislost Skotska měla na skotský bankovní systém, na členství Skotska v Evropské unii, na starobní důchody a na armádu. Vyšetřování má také zkoumat, kolik bude případná nezávislost Skotska stát.

Výbor bude také zkoumat právní a morální ospravedlnění pro referendum o skotské samostatnosti, jeho načasování a potenciální roli britské vlády a britské volební komise - která dohlíží na všechny britské volby a referenda - při referendu o skotské samostatnosti, i to, zda má být dovoleno v referendu hlasovat i šestnáctiletým.

Skotská nacionální strana bude londýnské vyšetřování zjevně bojkotovat či ignorovat, avšak Ian Davidson, labouristický předseda parlamentního výboru pro Skotsko, jehož strana výboru dominuje, uvedl, že "vyšetřování je velmi důležité".

Salmond sdělil listu Guardian, že hodlá uspořádat referendum o dvou otázkách. Voliči budou hlasovat také o možné finanční autonomii Skotska v rámci Británie. Salmond zdůraznil, že celé referendum bude organizovat skotská vláda bez vnějších zásahů z Anglie. "Je to rozhodnutí čistě skotské vlády, londýnský parlament do toho nemá co mluvit. Je načase, aby si v Londýně uvědomili, že časy se změnily.

Salmondovi oponenti se však domnívají, že podle zákona z r. 1998 nemá skotská vláda právo uspořádat referendum o nezávislosti. Alex Salmond je však přesvědčen, že v důsledku drtivého volebního vítězství letos v květnu, kdy jeho strana získala téměř 50 procent hlasů, mají skotští nacionalisté k uspořádání referenda mandát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7095

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2011