CHILE:

Studenti jednají s vládou o reformě školství

6. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Studentští předáci v Chile požadují zavedení univerzitního vzdělání zadarmo a znárodnění chilských měděných dolů

Začalo to před pěti měsíci jako studentské protesty, požadující radikální reformu školství. Protesty, které prosluly pod přízviskem "Chilská zima", se vyvinuly v masové hnutí, které požaduje restrukturalizaci vlády.

V úterý poprvé přesvědčili chilští vládní vyjednavači studentské předáky, aby se poprvé setkali s ministrem školství a jednali s ním o svých požadavcích na univerzitní vzdělání zadarmo.

"Jsme přsvědčeni, že existuje dostatečné množství zdrojů na to, aby bylo k dispozici univerzitní vzdělání zadarmo nejen ve veřejném, ale i v soukromém sektoru," konstatovala Camila Vallejo, která také požaduje znárodnění chilských dolů na měď.

Vallejo a další studentští předáci předložili vládě podrobný návrh požadující vyšší daně pro nejbohatší Chilany a likvidaci komerčního univerzitního systému, který podle nich selhal.

Studenti už ve své snaze financovat lépe chilské vzdělávání vyhráli celou řadu důležitých bitev. V úterý schválil chilský Kongres zákon, v jehož rámci budou sníženy úroky na studentské půjčky a předtím chilská vláda schválila vytvoření zvláštního fondu v hodnotě 4 miliard dolarů pro školství na rok 2012. Součástí fondu je i zvýšení objemu stipendií o 24 procent.

Chilská ekonomika je v mimořádném rozkvětu. Univerzitní a středoškolští studenti proto stávkují už dlouhé měsíce. Stovky veřejných středních škol jsou stále okupovány patnácti až šestnáctiletými studenty a demonstrací se každý týden účastní až 120 000 studentů. Studentské protestní hnutí rozbilo dvě desetiletí politického konsensu v postpinochetovské Chile.

Série násilných útoků proti školám a výhrůžky, že studenti budou vyloučeni, vedli k přitvrzení postojů obou stran.

Popularita chilského prezidenta Piñery poklesla na 22 procent. Je to dosud nejnižší popularita prezidenta, zaznamenaná v této zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7464

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2011