BRITÁNIE:

David Cameron nucen na poslední chvíli přepsat svou řeč pro stranický sjezd

6. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Konzervativní britský premiér David Cameron ve středu spěšně přepsal svůj závěrečný projev přednesený ve středu odpoledne na stranickém sjezdu Konzervativní strany v Manchesteru poté, co se Downing Street zděsila nad ranními zprávami, které informovaly o tom, že Cameron v projevu doporučí voličům, aby splatili své dluhy na osobních úvěrových kartách.

Downing Street informovala novináře v úterý večer, že Cameron v projevu bude parafrázovat Margaret Thatcherovou, která (zcela nesmyslně) měla ve zvyku tvrdit, že státní ekonomika je stejná jako rozpočet individuální domácnosti. Cameron plánoval říci v projevu toto: "Jediným způsobem jak se dostat ven z dluhové krize je splatit své dluhy. To znamená, že domácnosti - každý z nás - musí zaplatit dluhy, které máme na kreditních kartách."

Když tuto informaci přinesly ve středu britské ranní noviny, Downing Street se zděsila, že by Cameronovo doporučení mohlo vyvolat vážnou hospodářskou krizi. Komentátoři poukazují na to, že je pozoruhodné, jak málo britský premiér rozumí ekonomice. Kdyby totiž občané začali houfně a rychle splácet své dluhy na úvěrových kartách, namísto aby dále nakupovali, už tak velmi slabou britskou ekonomiku by to uvrhlo do hluboké hospodářské krize.

Kdyby občané Camerona poslechli a splatili veškeré své dluhy na úvěrových kartách během jediného čtvrtletí, znamenalo by to 25 procentní pokles celonárodní spotřeby a britská ekonomika by se smrskla o drastických 15 procent. Kdyby občané uhradili své dluhy na úvěrových kartách během jednoho roku, spotřeba by klesla každého čtvrt roku o 6 procent a HDP každé čtvrtletí o 4 procenta, tedy o 12 procent za rok.

Je to jen dalším důkazem, že konzervativci jsou ve vládě nekompetentní. Historie jejich vlády od posledních všeobecných voleb je sérií drobný a větších omylů a chyb, které neustále napravují.

Jednou z těchto chyb bylo i na konzervativní sjezdu vystoupení ministryně vnitra Teresy Mayové, která hystericky brojila proti imigraci a proti Evropské chartě lidských práv a citovala podle ní absurdní případ, že deportace Brazilce, ucházejícího se o pobyt v Británii, byla zrušena, protože "by se musel rozloučit se svou kočkou". Novináři okamžitě zjistili, že se případ nezakládal na pravdě.

Konzervativcům je ale jedno, že vypadají jak umanutí hlupáci, hlavně, že vládnou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2011