Bohatí Evropané: Zdaňte nás víc!

30. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Skupina německých bohatých argumentuje, že nová pětiprocentní daň z bohatství by státu za dva roky přinesla 100 miliard euro

Nejprve se vyjádřil americký miliardář Warren Buffett, že "ho s kamarády Kongres, přející miliardářům, už dlouho chová v bavlnce". Pak podepsala Liliane Bettencourtová, nejbohatší žena ve Francii, která tam byla loni v centru daňového skandálu, s dalšími 15 miliardáři dopis, žádající, aby miliardáři mimořádně přispěli ministerstvu fianncí a pomohli Francii dostat se z finanční krize.

Přihlásil se i Ital, ředitel firmy Ferari zdůraznil, že protože je bohatý, je jedině správné, aby víc platil.

Francie a Španělsko nyní uvažují o zavedení daně z velkého majetku. Skupina padesáti Němců se přidala k hnutí, požadující vyšší daně pro bohaté. Znovu apelovali na Angelu Merkelovou, aby "zastavila zvětšování propasti mezi chudými a bohatými".

Tato německá skupina s názvem Vermögende für eine Vermögensabgabe, Bohatí za odevzdání bohatství, je nejnovějším projevem postoje řady bohatých podnikatelů, kteří zastávají názor, že peníze, které nepotřebují, by mohly ulehčit, ne-li dokonce odstranit finanční krizi, která hrozí ochromit jejich zemi.

"Nikdo z nás nejsme v Buffettově lize ani v lize Bettencourtové," řekl zakladatel, Dieter Lehmkuhl, lékař v penzi s majetkem 1,5 milionu euro. "Jsme široká církev - učitelé, lékaři, podnikatelé. Většinou jsme majetek zdědili. Ale máme víc peněz, než potřebujeme."

V manifestu této skupiny se tvrdí, že by Německo mohlo získat 100 miliard euro, kdyby nejbohatší občané zaplatili dvakrát, ve dvou letech, pětiprocentní daň ze svého bohatství.

Tento daňový plán by postihl pouze osoby s kapitálem nad 500 000 euro. Peníze nad tento strop by byly zdaněny pěti procenty po dobu dvou let a pak jedním procentem.

Minulý týden navrhl ve Francii Nicolas Sarkozy obdobný nápad: dočasnou daň pro nejbohatší ve výši 3 procent pro výdělky nad 500 000 euro.

Tato iniciativa je ve Francii kritizována jako prázdné gesto. Levice poukazuje na to, že Sarkozy dal bohatým snížením daní miliardy a že tato nová daň přinese jen 200 milionů euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12074

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2011