Odhalil "hurikán Irene" nebezpečnou americkou hysterii?

30. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Po dobu osmačtyřiceti hodin vyvolávali nepřetržitě v Americe rozhlasoví a televizní moderátoři před příchodem "hurikánu Irene" bezprecedentní paniku. Než "hurikán" dorazil, v supermarketech byly zcela vyprodány potraviny, mléko, voda, baterie a toaletní papír. Bezpochyby ty všechny nákupy skončí v popelnici, jakmile se obloha vyjasní, píše v deníku Guardian Priyamvada Gopal z menšího města v Massachussetts.

Zlovolné zápecnictví amerických médií potvrzuje pocit výjimečnosti, který je dnes v Americe základním politickým postojem. Pár dní před desátým výročím 11. září byla opět Amerika bezprecedentně v obležení a chystala se bojovat s neporazitelnou vůlí.

Cyklóny a hurikány pravidelně ničí nízko položené oblasti a usmrcují lidi v zemích, jako je Bangladéš a Filipíny. V americkém zpravodajství se o nich nikdy nedovíme.

Než hurikán Irene dosáhl amerických břehů, způsobil už velké škody v Dominikánské republice, na Bahamách a v americké kolonii Portoriko. Avšak z amerických médií jste získali dojem, že cílem hurikánu bylo výlučně zaměřit se na Spojené státy a poškodit americký způsob života.

Skutečnou otázkou je, jakou politickou roli hraje tato uměle vytvořená hysterie v době, kdy Američané jsou daleko zranitelnější svými ekonomickými a politickými elitami než počasím.

Jednoduše řečeno, miliony lidí přišly o střechu nad hlavou, protože jim domy a byty zkonfiskovaly jejich banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10782

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2011