Hurikán, nadlidi, Belgie a Romové

29. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tři poznámky ke Koenigsmarkovým poznámkám při pondělí.

  • "Hurikán" v New Yorku. Jsou Američani nadlidi? Napadlo vás při sdělování až hysterického zpravodajství o tom, že kdesi za oceánem, (tedy: v New Yorku! trochu zapršelo a trochu zafoukal vítr, že si snad televizní reportéři opravdu myslí, že jsou Američani nadlidi? Hurikán Irene zahájil svou cestu v karibské oblasti - a velmi tvrdě tam postihl tamější ostrovy. Viděli jste na svých televizních obrazovkách JEDINOU MINUTU zpravodajství o tom, co se dělo tam? Anebo věděli jste, že v přesně tutéž dobu ničí jihovýchodní Asii silný tajfun? Jistě, velké části Ameriky byly zaplaveny a postiženy, ale co jinde? Posledlost reportérů chodníky v New Yorku mi připomněla epizodu z Hřebejkova filmu Musíme si pomáhat, v němž německý nacista vážně vysvětluje českému občanu Čížkovi, že jeden německý život má hodnotu života dvaceti Slovanů a stovky židů.
  • "Přechodové dny mezi svátkem a víkendem v západních zemích. Ale v zemích, jako je Belgie -- mají tam spoustu katolických svátků -- existují tzv. "přechodové dny" - tzn. když je svátek ve čtvrtek a v pátek by se mělo pracovat, pátek se automaticky stává také volným dnem. V Británii zase, padne-li například vánoční svátek na sobotu či na neděli, občan má náhradní volný den v pondělí, protože přece o volný den přijít nemůže, jen proto, že padl na víkend.)
  • Mají Romové odpovědnost za kriminální činy, které spáchali jiní Romové? Vůbec ne. Jak to přesvědčivě vysvětlil Josef Bánom. A očekávat, že "by si to měli vyřídit mezi sebou", je vytváření nepřípustné kolektivní viny. Myslím, že ani Alex Koenigsmark ani já se nebudeme cítit osobně odpovědní, když bílý skinhead okrade nějakou babičku a nepůjdeme mu dát osobně do huby. Ani Alex Koenigsmark ani já se necítíme osobně odpovědni za hrubý, neuvěřitelný protiromský rasismus, který v těchto dnech projevují někteří běloši v Čechách.
  • 0
    8844

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2011