Demonstrace proti nájmům? Zatím v Izraeli...

2. 8. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Prý inspirováni událostmi v některých arabských státech svolávají se v Izraeli na sociálních sítích lidé k demonstracím proti neúnosně vysokým nájmům. Prý se v hlavním městě Izraele, v Tel Avivu, za třípokojový byt platí až tři čtvrtiny průměrného měsíčního platu, jak se 1. 8.2011 dozvídáme ze zpráv ČT 1 (Britské listy o tom informovaly 31.7. 2011, ZDE)! Tak daleko opravdu ještě nejsme: je-li u nás, v České republice, průměrný příjem něco přes 24. tisíc Kč (s tím, že dvě třetiny lidí si o takovém příjmu mohou jen zdát) mělo by být nájemné za obdobný byt v Praze něco kolem 18. tisíc Kč. Má-li takový třípokojový byt asi tak kolem 80 metrů podlahové plochy, pak by nájemné za jedem metr mělo být něco kolem 225,- Kč. Dosud regulovaný nájem však ve velké části Prahy už přesahuje 100,-Kč za metr podlahové plochy.

Ale regulace nájmů příští rok v Praze končí a stačí se rozhlédnout po nabídkových, "tržních" cenách nájmů, abychom nebyli příliš klidní. Tak za nájem bytu (na Byty.cz.) 2+kk o rozměrech 58 m na pražských Vinohradech požaduje majitel nájem ve výši 13.000.-Kč (224.-Kč za m) a na periferii Prahy, v Běchovicích za 2+KK o rozměrech 60m je požadován měsíčné nájem rovněž 13.000.-Kč tj. 216.-Kč za metr podlahové plochy. Je pravda, že ceny nájmů spíše klesají, ale neklesají také příjmy lidí? Ale kdo myslí na důchodce s desetitisícovými důchody a na tu většinu občanů, sice řádně pracující, ale jejich příjem se průměrné mzdě zdaleka ani nepřibližuje?

Jakoby to zatím nikomu nevadilo. Žádné demonstrace, vláda i opozice v pohodě a vládní poslanci zhoršují postavení nájemců a jejich soudní ochranu v ustanoveních nového občanského zákoníku jak to jen jde. A pronajímatelé: navrhují, aby těm nájemcům, kteří nebudou mít peníze na jejich "tržní nájmy" je doplatil stát. A žalují nás ( tedy ČR) až ve Štrasburku. Kdyby tak některý ze štrasburských soudců strávil alespoň část své letošní dovolené v krásném Izraeli....

Ale bytová "hrůza" trvá nejen v Izraeli. Ze zprávy dopisovatele ČT ve Francii, kterou již dvakrát ČT 1 odvysílala, jsme se dozvěděli, že bydlení v Paříži je opravdu drahé. Považte: za velmi pěkný třípokojový byt ve výborné čtvrti platí rodina majitele restaurace celých 2.800,-EU při průměrném platu ve Francii (3.600,- EU). To v Praze by se na obrazovce starostlivě se tvářící manželka pařížského nájemce bytu teprve dozvěděla, co to jsou drahé nájmy!

Mimochodem: nevyvrací situace v bydlení v Izraeli stále ještě (i z akademických kruhů) omílané tvrzení, že regulace nájmů zvyšuje ceny a že volný trh ceny nájmů vyřeší? V Izraeli žádná regulace není a trh řádí jak chce! Není už konečně čas myslet na pořádnou demonstraci, když procházky s transparenty po Praze už trochu vycházejí z módy?

0
Vytisknout
8243

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2011