Jiří Kalát: March for Independence.

Po zelené linii, za nezávislost Palestiny

18. 7. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 2 minuty

Izrael / Během pátečního odpoledne prošel Jeruzalémem asi dvoutisícový (podle pořadatelů až třítisícový) dav demonstrantů pod názvem Pochod za nezávislost. "Nečekala jsem tu tolik lidí, maximálně pár stovek, ale toto je příjemné překvapení," s úsměvem komentuje zástup lidí kanadská židovka Mellissa, jedna z mírových aktivistek. Společná akce Izraelců, židů, Arabů, muslimů a mnoha dalších přívrženců z celého světa měla podpořit snahu palestinské samosprávy o oficiální uznání od OSN. Hlasování, které rozhodne o budoucnosti okupovaných území, by mělo probíhat v září tohoto roku.

Od Jaffské brány starého města se šňůra lidí vydala po stopách v nynější době již těžko rozpoznatelné zelené linie. Ta až do šestidenní války v roce 1967 rozdělovala Jeruzalém na jeho západní (izraelskou) a východní (jordánskou) část. Po třech hodinách skandování hesel a výzev k uznání Palestinského státu se jeho účastníci v klidu rozešli ve čtvrti Sheikh Jarrah, kde průvod končil.

Hlavním mottem demonstrace se stala slavná věta jihoafrického bojovníka za svobodu Nelsona Mandely: "jen svobodný člověk může vyjednávat". Na akci se podílelo i několik osobností z izraelské politické scény, jako například Zehava Galon (Meretz), Dov Hanin (Hadash) či mluvčí Knessetu Avraham Burg.

Poklidná demonstrace připomínající spíše happening ve stylu hippies byla narušena pouze jednou -- a to na krátkou dobu. Skupina ortodoxních židů podporující osidlování oblastí Judea a Samaří (Západní břeh Jordánu) se pokusila, mávajíce izraelskými vlajkami, demonstrantům zahradit cestu. Avšak policie ve spolupráci s koordinátory akce obě skupiny včas oddělily. Došlo tak pouze ke slovním výpadům a urážkám z obou stran.

Sheikh Jarrah je jedním z tradičních míst propalestinských demonstrací. Zahlédnout v Jeruzalémě dav požadující to či ono není až zase tak neobvyklé. Páteční happening byl podle izraelského deníku Haaretz jedinečnou událostí za posledních dvacet let. Většina předešlých demonstraci byla organizována jednou či druhou stranou. Páteční projekt však vznikl za spolupráce obou stran, tedy společně. V době, kdy Izraelem otřásá jedna kauza zákona omezujícího svobodu slova za druhou, se touha vyjádřit svůj názor stupňuje.

Více informací na haaretz.com: ZDE

0
Vytisknout
7825

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2011