ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Pákistánský prezident: Usámu jsme neskrývali

3. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

  • Pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí odmítl obviňování Ameriky, že jeho země tajně skrývala Usámu bin Ládina. Zdůraznil, že naopak Pákistán hrál čelnou roli v úsilí přivést americké vojáky k Usámovi.
  • Ultrapravicoví američtí komentátoři Rush Limbaugh a Glenn Beck pochválili Baracka Obamu, že usmrtil Usámu bin Ládina. Zejména Glenn Beck si liboval v tom, že Obama schválil, aby vojáci podezřelou osobu na místě zastřelili. Sarah Palinová se chvále Obamy vyhnula a namísto toho pochválila jen americkou armádu.
  • Obamova vláda požadovala vysvětlení od Pákistánu, jak je možné, že Usáma bin Ládin se dokázal tak dlouho skrývat v této zemi. Bydlel v prominentní vysoce zabezpečené rezidenci za milion dolarů v oblasti, kde pracuje plno vojáků a je to v blízkosti jedné z nejvýznamnějších pákistánských vojenských akademií. John Brennan, Obamův poradce pro boj proti terorrismu, se vyjádřil, že je "nemyslitelné", že by se bin Ládinovi nedostávalo v Pákistánu podpory.
  • Usáma byl usmrcen po čtyřicetiminutové přestřelce dvěma zásahy do hlavy. Do jeho rezidence Američany dovedl Usámův kurýr. Rezidence v hodnotě milionu dolarů neměla ani telefon, ani internet a byla obklopená šestimetrovou zdí. Obyvatelé rezidence pálili odpadky uvnitř, nenechávali je venku. Podle původního plánu měla být rezidence letecky bombardována, avšak Obama to odmítl, protože chtěl důkaz, že ji skutečně obývá Usáma bin Ládin. Spojené státy tvrdí, že o operaci Pákistán vůbec nevěděl, ale je to nepravděpodobné. Popírá se to zřejmě z vnitropolitických pákistánských důvodů. Rezidenci hájili bojovníci z al-Kájdy a americké komando do ní pronikalo místnost po místnosti. Paštunský kurýr a jeho bratr byli usmrceni. Zabit byl také jeden z Usámových dospělých synů a jedna žena. Tři další ženy a šest dětí byly zraněny. Když dospěli Američané do místnosti, kde byl Usáma, vzal do ruky zbraň a začal na ně střílet. O několik hodin později byla Usámova mrtvola zabalena do bílého plátna a hozena do moře na blíže neručeném místě, aby se z něho "nestala svatyně".
  • Baracka Obamu pochválili za nalezení a usmrcení Usámy bin Ládina bývalý americký prezident Bush i bývalý viceprezident Dick Cheney. Bývalý Bushův ministr obrany Donald Rumsfeld vyjádřil názor, že úspěch mohl být do určité míry způsoben informacemi, získanými v táboře Guantánamo (většinou mučením).
  • Spojené státy očekávají, že bude zveřejněn audiozáznam posledního Usámova projevu, natočený nedlouho před jeho smrtí.
  • V Tripolisu byl pohřben usmrcený syn Muammara Kaddáfího.
  • Syrské bezpečnostní jednotky zatkly v městě Diráa 500 mužů.

0
Vytisknout
7052

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2011