Brno, 1. května: Pět stovek proti čtyřem

3. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Kdo vyhrál, kdo prohrál? Takovou otázku si nejspíš budou klást všichni aktéři prvomájových protestů, které v neděli notně zahýbaly centrem Brna.

Profesionálně zvládnutá příprava blokády nazi-pochodu narychlo poskládaným týmem lidí z brněnských lidskoprávních a ekologických neziskovek (od webové prezentace nepostrádající vtip až po praktické provedení) zaslouží ocenění. Zatímco na Yápadě by však na podobných akcích naprosto samozřejmě vlály prapory sociálních demokratů a zelených, možná i komunistů, zůstali organizátoři v zajetí " nepolitické politiky" a cokoliv zavánějící politickou partají z akce vykázali. Na druhou stranu údajně i na interních jednáních brněnské ČSSD velmi rychle spadl pod stůl návrh netříštit síly a doporučit členům soc. dem. účast na blokádě. To je mínus pro obě strany.

Nutno smeknout nejen před organizátory blokády, ale i druhého, "legálního" shromáždění v brněnské romské čtvrti. Tito pracovníci sdružení Drom a IQ Roma servis atd. nesli velkou zátěž, protože, přiznejme si, malá, ale hlučná část obyvatel romského ghetta jedná naprosto živelně. Pro disciplinovanou politickou akci se tak jeví jako obtížně využitelná. Z přípravy "pokojné" akce před Muzeem romské kultury tak vanula snaha zklidnit obyvatele a obava z toho, aby živelně nevyšli do ulic. To, že účastníci "legální" akce nakonec na blokádu sami přišli a nic tak divokého se nesemlelo ukazuje, že obavy z živelnosti části Romů byly nejspíš přehnané. Asi 1 000 "blokádníků", z toho asi třetina Romů, tak nakonec přinutilo neonacisty změnit trasu pochodu a "lidskou ucpávku" na ulici Cejl prostě obejít. Překvapivě zdrženlivě se chovali i Romové na trase pochodu, do davu asi pěti set řvoucích vyholenců hodili jen asi 2-3 dýmovnice a pár pet lahví. Přitom autor textu se obával, že z některého okna vybydlených domů by mohl do demonstrantů padnout i výstřel, a neonacisté by svého mučedníka rádi využili. Atmosféra nakonec nebyla tak napjatá. Především rozesmáté Romky ukazovali holohlavcům z oken zdvižené prostředníčky a bavili se tím, že zuřivci zdola ně nemůžou.

Policie, zaplaťpánbůh, začala šetřit, takže nevyjela do ulic s obrněným transportérem jako předloni. Příště snad ušetří i na tradičně nasazovaném pozorovacím vrtulníku, který rachotil celou neděli nad hlavami všem, i účastníkům "antifa" bohoslužby. Ochránci zákona také nenaplnili obavy antifašistů a o něco tvrdším způsobem vyjeli tentokrát na ultrapravici, a svalnaté hochy s ozubenými koly na tričkách naháněli po Malinovského náměstí celkem razantně.

Komplet to ale u veřejného mínění projeli Vandasovi gangsteři. Když si do trasy jejich pětisethlavého pochodu sedli dva hoši a dvě dívky, dokopalo je řvoucí stádo před zraky Vandase jako lítá zvěř. Ano, tak, přesně tak by to za jejich panování vypadalo...

Vyšlo v Brněnském deníku Rovnost, 2. 5. 2011

0
Vytisknout
11045

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2011