BRITÁNIE:

Policie zranila demonstranty slzným plynem

31. 1. 2011

V sobotu se konaly v řadě britských měst demonstrace proti velkým britským obchodním řetězcům, které se podle názorů demonstrantů, aktivistů skupiny UK Uncut vyhýbají placení daní. Stovky lidí zorganizovaly pokojné stávky vsedě v řadě britských měst. V Londýně se aktivistům úspěšně podařilo uzavřít pobočku supermarketu Boots na Oxford Street. Policie se pokusila zatknout ženu, která chtěla dveřmi do pobočky supermarketu vhodit leták. Jiní demonstranté se zatčení pokusili zabránit a policie proti nim použila slzného plynu. Tři osoby musely být odvezeny do nemocnice.

Sir Hugh Orde, předseda Asociace šéfů britské policie (v Británii není jednotná státní policie, jen regionální, decentralizované policejní síly, aby nemohl v zemi vzniknout policejní stát) se tento týden vyjádřil, že policie zřejmě použije proti sílícím demonstracím extremnějších taktik. Naznačil, že demonstranti z hnutí UK Uncut budou čelit trestnímu i civilnímu stíhání, pokud během dnešních protestů vstoupí do prostoru kritizovaných obchodů.

Aktivisté reagovali hněvivě na včerejší události: tvrdili, že chování policie bylo nepřiměřené a zbytečně tvrdé. Anna Williams, která byla svědkem incidentu se slzným plynem, uvedla: "Je to další ukázka zpolitizované policejní práce, kdy policie hájí zájmy korporací a nikoliv obyčejných lidí. My máme právo protestovat, když vláda provádí zbytečné škrty, které postihnou nejtěžším způsobem chudé lidi v naší společnosti."

Demonstranti zdůraznili, že zaměstnanci drogerie Boots byli šokováni policejní taktikou, vzali osoby, na něž zaútočila policie, do obchodu, a dali jim zadarmo kapky na vyčištění očí.

"Zaměstnanci obchodu Boots se chovali fantasticky, vzali nás dovnitř a zadarmo nám poskytli léčbu," řekl Gordon Maloney, 20, jeden z těch osob, který se stal terčem policejního útoku slzným plynem. "Opravdu mě překvapilo násilí policie. Byl jsem na mnoha demonstracích a nic takovéhohle jsem nezažil."

Demonstranti v Londýně poukazovali na to, že supermarket Boots se vyhýbá placení velkých finančních částek na daních tím, že je tato britská firma registrovaná ve Švýcarsku, kde jsou daně daleko nižší.

Mluvčí společnosti Boots se hájila, že její firma je registrovaná ve Švýcarsku, "protože to v dlouhodobé perspektivě bude lépe odrážet mezinárodní status našeho podniku. Kdybychom se registrovali ve Švýcarsku čistě kvůli ušetření daní, mohli jsme se registrovat v mnoha jiných zemích."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.1. 2011