Češi mají rádi korupci

29. 1. 2011 / Boris Cvek

Značná část veřejnosti Klausovi a Drobilovi a celé ODS aplauduje, a proto budeme všichni nehorázně okrádáni dále

Podle posledního průzkumu Centra pro veřejné mínění (CVVM) ODS po aféře Drobil výrazně posílila (z prosincových 22% na lednových 26,5%). Zdá se, že u výrazné části českých voličů jsou podezření na korupci a neprůhledné zacházení s veřejnými penězi u politických stran něco opravdu "sexy".

Vybavuji si tu slova jednoho staršího pána, známého vyváděním veřejných peněz z jedné nemocnice, který mi s bezelstnou tváří v době Čunkovy aféry tvrdil, že rozhodně je na straně Jiřího Čunka a že já mám jistě stejný postoj. Později jsem potkal svého bývalého spolužáka, opravdu čestného člověka, člena KDU-ČSL, který mne přesvědčoval, že Čunek je nevinný jako lilie, pouze se proti němu spikla média.

Je pravda, že KDU-ČSL se ve vleklé Čunkově aféře nezastal prezident, který měl svou aféru v roce 1997, aby se v roce 2003 stal za podpory Grossovy ČSSD prezidentem. ODS s Drobilem jako ideovým šéfem strany a s prezidentem jako faktickým předsedou netrpí vůbec na souchotě, ale kypí červenolícím zdravím a přízní ze strany veřejnosti.

Proto mám jisté podezření, že současná aféra kolem ministra obrany Vondry má ve skutečnosti ještě výrazněji zvýšit popularitu ODS ve společnosti, která je sama prolezlá korupcí či příliš důvěřivá k nevině politiků (věřím, že mnohá naivní hlavička si klade kruciální otázku: a je vůbec korupce a defraudace veřejných peněz takový zločin?).

Zdá se, že v době, kdy byl Vondra místopředsedou vlády a vedl vládní sekci pro předsednictví Česka EU, vyfakturovala jedna firma (Promopro) za pronájem a obsluhu audiovizuální techniky na akcích, pořádaných v rámci českého předsednictví EU, 766 milionů Kč z peněz daňových poplatníků, ačkoli částka podle původních garancí nesměla překročit 85 milionů Kč.

Zakázku přitom dostala bez výběrového řízení a na základě lživého tvrzení o exkluzivních právech, jež údajně měla mít na zajišťování audiovizuální techniky v prostorách Kongresového centra Praha.

Podle Novinek.cz šlo o "přeprodaný kšeft", kdy Promopro větší část zakázky přeprodala za 378 milionů Kč společnosti NWDC, která zakázku "fakticky zajišťovala". Za tuto "práci" si Promopro nechalo 147 milionů a jeho dva jednatelé, manželský pár, si převedl 45 milionů na své konto.

Takhle v Česku vznikají milionáři. Je velmi pravděpodobné, že podobných zakázek existuje mnoho, jen dosud nebyly objeveny, nebo se dosud tutlají. Potom nejsou peníze na placení zdravotního pojištění státních pojištěnců, a tedy na platy lékařů, nejsou peníze na školství, na zefektivnění práce policistů, na postižené a vyloučené občany...

Přitom lidé, kteří za pomoci politiků okrádají společnost o obrovské prostředky, jistě nejsou žádní filantropové, kultivovaní boháči typu Billa Gatese a veřejný zájem, právní stát i férový byznys jsou jim zcela neznámé věci.

Tito lidé mají sedět ve vězení a ne uplatňovat výnosy ze svých zločinů jako ekonomickou moc nad společností. To ale, zdá se, velká část české veřejnosti nechápe, což plyne z popularity prezidenta i vzestupu ODS po aféře Drobil, jak ji dosvědčuje průzkum CVVM.

V následné mediální přestřelce po zveřejnění zmíněných informací o aféře kolem firmy Promopro bylo hlavním tématem, kdo za to může. Premiér Nečas se snažil odpovědnost přehrát na bývalého šéfa Úřadu vlády Jana Nováka, ten to ale odmítl a obvinil Vondru.

Bývalý premiér Topolánek se postavil za Nováka proti Vondrovi, výdaje se mu prý zdály už tehdy přemrštěné a odpovědnost nese Vondra. Vzhledem k tomu, že trestní oznámení ve věci podezřelé zakázky pro firmu Promopro podalo ministerstvo financí, vedené Kalouskem, který prý Vondru nemá rád, Vondra mluvil o tom, že ho chce někdo "uvařit", a Kalousek kontroval žádostí o omluvu. Vondra nebyl příliš dobrý stratég v tom, že se snažil hájit i pozici firmy Promopro a bezúhonnost celé zakázky, nikoli jen si nad vším umýt ruce.

Už z toho se dalo tušit, že nese zodpovědnost (kdyby ji nenesl, nebude něco tak skandálního hájit). A potom Kongresové centrum popřelo exkluzivní práva firmy Promopro, na nichž Vondra stavěl bezúhonnost zakázky, a podle informací z dnešního rána, uveřejněných na Novinkách.cz, se proti Vondrově mytí rukou postavila i jeho někdejší náměstkyně Hendrichová: Vondra prý byl o všem informován.

Teď je otázka, zda Vondru podrží prezident Klaus, jako podržel Drobila. Klaus má totiž, jak jsem ukázal výše, zvláštní schopnost očarovat část české veřejnosti a učinit z nechutných podezření téměř zásluhy.

Vondra jako člověk blízký bývalému prezidentovi Havlovi a bývalému šéfovi ODS Topolánkovi Klausovu podporu ovšem téměř jistě nezíská. To, že se proti němu nyní staví i sám Topolánek, může souviset s nějakým Topolánkovým pocitem křivdy, že Vondra udělal kariéru v ODS i po svržení Topolánka, který ho do ODS přivedl. Nakonec může být Vondra obětním beránkem místo Drobila a další lekcí pro premiéra Nečase (Vondra Nečasův člověk) o jeho bezvýznamnosti. Aféra může zvýšit popularitu ODS, ať už dopadne jakkoli, hlavně když posílí Klause a jeho vliv na vládu, což se zdá nevyhnutelné.

Je nepochybné, že celá ODS by k nějakému vystřízlivění a zbavení se celé pavučiny korupční minulosti potřebovala obrovský pokles důvěry ze strany veřejnosti a definitivní osvobození se od Klause.

Značná část veřejnosti však Klausovi a Drobilovi a celé ODS aplauduje, a proto budeme všichni nehorázně okrádáni dále, ať už lidmi z ČSSD nebo ODS nebo jiných stran - vždy však pod patronací klausovské mentality (již sdílel např. premiér Gross). Normalizace a divoká privatizace prostě mají svou setrvačnost a vymodelovaly charaktery mnoha lidí, kteří tu budou mít hlas a vliv (a často zastávají ty nejvlivnější posty), dokud přirozenou cestou neodejdou z tohoto světa.

Výsledky průzkum CVVM, uveřejněné na Novinkách.cz 27. ledna: ZDE

Informace o aféře kolem ministra Vondry a firmy Promopro: ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.1. 2011