27. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 9. 2006

Vysoký britský výzvědný analytik:

Západ ve válce proti terorismu prohrává

"Války v Afghánistánu a zejména v Iráku neprobíhají úspěšně. Vyvíjejí se pomalu směrem k dosud nespecifikovanému a nejasnému cíli. Válka v Iráku působí jako verbující důstojník pro extremisty z celého muslimského světa."

Prozrazený dokument z analytického oddělení britského ministerstva obrany varuje, že takzvaná "válka proti terorismu" se dostala do vážných potíží, informoval ve středu večer pořad televize BBC Newsnight.

Televizi BBC byla zpřístupněna analýza, kterou vypracoval vysoký důstojník z Akademie pro obranu britského ministerstva obrany. Tato analýza poukazuje na vážná selhání při tzv. "válce proti terorismu". Dokument tvrdí, že "válka proti terorismu" probíhá neúspěšně, že napomáhá extremistům a že údajní klíčoví špionážní spojenci Západu nepřímo podporují al Kajdu a Taliban.

Dokument zdůrazňuje, že navzdory veřejným tvrzením Tonyho Blaira o opaku je faktem, že invaze do Iráku skutečně zradikalizovala muslimy. Analýza také ostře kritizuje Pákistán, zemi, která je údajně klíčovým spojencem Západu. Dokument tvrdí, že pákistánská špionážní služba ISI podporuje al Kajdu. Analýza dodává, že pákistánský prezident Mušarraf stojí v čele země na hranici chaosu. Pákistánská armáda podle této analýzy nepřímo poskytuje pomoc Talibanu.

Britské ministerstvo obrany sdělilo ve středu večer televizi BBC, že zmíněna analýza "nereprezentuje oficiální názory britské vlády".

Oficiálně se neodvažují ani americký prezident Bush, ani britský premiér Blair přiznat, že se válka proti terorismu dostala do závažných problémů, konstatovala ve středu večer televize BBC a pokračovala: Zatímco existovalo vždycky podezření, že odborníci v armádě a v bezpečnostních jednotkách nesdílejí veřejný optimismus vedoucích politických představitelů, dosud pro toto podezření nebyly konkrétní důkazy. Pořad Newsnight televize BBC však získal vysoce citlivý dokument, který zpochybňuje oficiální postoje britské vlády ohledně války proti terorismu. Tato analýza líčí dramatický obraz selhání a popisuje také, jak kontroverzně Západ zasahuje do záležitostí cizího státu, Pákistánu, ve snaze zastavit šíření světového terorismu.

Dokument se podrobně zabývá Pákistánem, který je oficiálně ve válce proti terorismu spojencem Západu. George Bush se vyjádřil o pákistánském prezidentu Mušarrafovi: "Obdivuji vaši státnickost. Obdivuji vaši odvahu. Mnohokrát vám děkuji, že spolupracujete na společných strategiích na ochranu občanů obou našich zemí."

V červnu letošního roku navštívila Islamabád, hlavní město Pákistánu, britská delegace, jejímž členem byl i vysoký činitel britského ministerstva obrany, který má vazby na britskou rozvědku MI6. Tento muž v Pákistánu prováděl pohovory s pákistánskými vojáky a univerzitními odborníky pro svou analýzu o Pákistánu a tzv. globální válce proti terorismu. Analýza je založena na výzkumu, prováděném v Pákistánu před dobou kratší než čtvrt roku. Jeho autor má vazby na MI5 a MI6. Má vojenské zázemí a zabývá se vypracováváním strategie v boji proti terorismu. Televize BBC se rozhodla neprozradit z bezpečnostních důvodů jeho jméno.

Avšak jeho analýza je skutečně překvapujícím čtením. Zaprvé analýza otevřeně přiznává, že válka proti terorismu je selháním. Pod titulem "Západ je v průšvihu" (The West is in a fix) autor píše:

"Války v Afghánistánu a zejména v Iráku neprobíhají úspěšně. Vyvíjejí se pomalu směrem k dosud nespecifikovanému a nejasnému cíli. Válka v Iráku působí jako verbující důstojník pro extremisty z celého muslimského světa."

Tony Blair vždycky tvrdil, že není žádná souvislost mezi válkou v Iráku a radikalizací muslimů. Avšak autor této analýzy britského ministerstva obrany má jiný názor:

"Ideologie al Kajdy zakořenila v muslimském světě i u muslimského obyvatelstva v západních zemích. Irák posloužil k radikalizaci už tak zklamané mládeže. Al Kajda jim poskytla vůli, úmysl, cíl a ideologii, na jejichž základě jednají."

Zpráva také podrobně hovoří o Afghánistánu. Tam čelí britské jednotky od znovuzrozeného Talibanu daleko silnějšímu odporu, než se očekávalo. Britská armáda nyní nestačí svým úkolům na dvou frontách -- v Afghánistánu i v Iráku.

Z analýzy je jasné, že se vedoucí představitelé britské armády chtěli stáhnout z Iráku, aby se mohli soustředit na Afghánistán, avšak pro tento plán nenalezli podporu:

"Britská armáda je v Iráku v podstatě v roli rukojmí, poté, co se vedoucím představitelům šéfů armádního štábu nepodařilo vyjednat dohodu, podle níž by britská armáda odešla z Iráku a plně se věnovala pouze Afghánistánu. Britská armáda nyní bojuje a pravděpodobně prohraje -- nebo potenciálně prohraje -- na dvou frontách."

Odborník z britského ministerstva obrany obviňuje do značné míry z popisovaných selhání Pákistán. Zejména ostře kritizuje pákistánskou výzvědnou službu ISI, která podle jeho názoru podporuje terorismus tím, že tajně podporuje koalici náboženských stran v Pákistánu MMA:

"Dvojaká role armády, která na jedné straně bojuje proti terorismu a na druhé straně zároveň podporuje MMA, čímž nepřímo podporuje Taliban prostřednictvím výzvědné služby ISI, se stává nyní terčem stále podrobnějšího mezinárodního zkoumání."

Zpráva závěrem zdůrazňuje, že britská politika podpory pro vojenskou vládu prezidenta Mušarrafa jen proto, že jeho režim poskytuje stabilitu, je nesprávná:

"Pákistán není v současnosti stabilní, je na hranici chaosu. Nepřímo podporuje Pákistán prostřednictvím své výzvědné služby ISI terorismus a extremismus, ať to bylo v Londýně v červenci 2005, anebo je to v Afghánistánu nebo v Iráku."

Zpráva doporučuje, aby britská vláda využila svých vojenských kontaktů v Pákistánu k tomu, aby přesvědčila prezidenta Mušarrafa, aby odstoupil, akceptoval demokratické volby a přesvědčil pákistánskou armádu, aby se stáhla z civilního života a zrušila výzvědnou službu ISI:

"Jestliže konstatují vysocí spojenečtí činitelé, že ISI není důvěryhodná, že to není organizace, s níž bychom měli spolupracovat, pak to musíme vzít velmi vážně."

Dokument navrhuje, že pokud by pákistánský prezident Mušarraf nechtěl souhlasit s navrhovanými reformami, je možno na něho vyvinout nátlak:

"Mušarraf ví, že už nemá mnoho času. V určitou chvíli mu přestanou Spojené státy poskytovat finanční podporu a zřejmě ho i přestanou chránit, dnešní částkou 70 -- 80 milionů dolarů měsíčně. Bez amerického financování bude Mušarrafovo postavení stále neudržitelnější."

Britské ministerstvo obrany konstatovalo, že prozrazený dokument nereprezentuje názory britské vlády. Měl být materiálem pro další jednání o politické linii vůči Pákistánu.

Jak na tento dokument reagoval pákistánský prezident Mušarraf? Televize BBC se ho nejprve zeptala, zda odvolá své tvrzení, které učinil v americkém televizním programu 60 Minutes, že mu Američané vyhrožovali, že jeho zemi vybombardují tak, že se vrátí do doby kamenné.

Prezident Mušarraf: Ne, to tvrzení odvolávat nebudu. Pan Armitage [tehdejší náměstek amerického ministra zahraničí] se se mnou nespojil. Řekl mi to šéf mé výzvědné služby. Já jsem napsal, co mi řekl šéf mé výzvědné služby. Proč bych měl něco odvolávat jen proto, že to teď pan Armitage popírá.

Reportér: Je to normální, že takhle zacházejí Američané se spojencem?

Prezident Mušarraf: Myslím, že jsme ve válce proti terorismu spojencem a jsme s nimi perfektně koordinováni. Jsme plně spokojeni s naší spoluprací při boji proti terorismu. Hovoříme o podružnějších iritujících záležitostech, k nimž docházelo hned na začátku, těsně po 11. září. Spojené státy byly tehdy rozhněvanou jedinou supervelmocí.

Reportér: Avšak podle analýzy britského ministerstva obrany podporuje vaše výzvědná služba ISI terorismus dnes, nyní.

Prezident Mušarraf: ISI je už 27 let disciplinovanou organizací. Dělá, co od ní vláda požaduje. Zvítězila pro svět ve studené válce. Sovětský svaz by se nebyl rozpadl, kdyby to ISI nezpůsobila. Nezničili bychom bez ISI al Kajdu. Získali jsme pro vás 680 lidí. ISI dělá přesně to, co od ní pákistánská vláda požaduje. Tyto útoky proti ISI pocházejí od zaujatých zdrojů, které tím sledují své vlastní cíle. A od lidí, kteří nechápou realitu. Vůbec je nepřijímám. Plně je odmítám.

Reportér: Avšak tento vysoce postavený analytik britského ministerstva obrany zastává názor, že ISI by měla být bezodkladně zrušena.

Prezident Mušarraf: Možná, že by mělo být zrušeno britské ministerstvo obrany. Nechápou realitu.

Reportér: Takže tu analýzu odmítáte?

Prezident Mušarraf: Odmítám ji na 200 procent. Nikdo nebude radit ani mně, ani Pákistánu, abychom zrušili ISI.

Reportér: Afghánský prezident Hamid Kharzai si stěžuje, že Taliban dál operuje z pákistánského území.

Prezident Mušarraf: 690 lidí z al Kajdy bylo zatčeno. Je to velký úspěch pákistánské armády a ISI. Taliban: podle zprávy OSN se povstání v Afghánistánu účastní především domácí, místní lidé. Řadovými vojáky tohoto povstání jsou Afghánci, naverbovaní uvnitř Afghánistánu. To říkám pořád. To je realita. Hnutí Talibanu se postupně proměňuje v lidovou válku. A pokud této realitě nerozumíte, tuto válku prohrajeme.

Závěrem citovala televize BBC toto prohlášení ministerstva obrany k prozrazenému dokumentu:

"Citované akademické poznámky v žádném případě nereprezentují názor britského ministerstva obrany ani britské vlády. Prezentovat je jako takové je vysoce neodpovědné. Autor těchto poznámek je rozhořčen, že jeho materiál byl tímto způsobem zlovolně zneužit. Ano, má podezření, že jeho materiál byl zprostředkován BBC právě proto, aby poškodil britské vztahy s Pákistánem.

Pákistán je klíčovým spojencem v našem úsilí bojovat proti mezinárodnímu terorismu. Pákistánské bezpečnostní jednotky podstoupily podstatné oběti v boji proti al Kajdě a Talibanu. Spolupracujeme s Pákistánem těsně v boji proti hlubokým kořenům terorismu a extremismu."

                 
Obsah vydání       27. 9. 2006
28. 9. 2006 Západ ve válce proti terorismu prohrává
27. 9. 2006 "Nikdy jsme nebyli svobodnější!"
27. 9. 2006 Jak se (ne)opakují dějiny Martin  Škabraha
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
28. 9. 2006 Nuly a nuda Alex  Koenigsmark
27. 9. 2006 Rasismus a terorismus - každodenní problém Uwe  Ladwig
27. 9. 2006 Tajemství charismatu Yekty Uzunoglu Zdeněk  Jemelík
27. 9. 2006 Ve Francii obyvatelé opět musejí schovávat děti před policií Cédric  Jabůrek
27. 9. 2006 ■ ■ ■ Karel  Lišaj
27. 9. 2006 Teplota Země je nebezpečně vysoká, varují vědci z NASA
27. 9. 2006 Jak by to vypadalo s válkou v Iráku, kdyby byl George Bush černoch?
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
27. 9. 2006 Jak si poradili s tématem porodnosti Lukáš  Tomek
27. 9. 2006 Vztah k životnímu prostředí Sandra  Wain
27. 9. 2006 Nezúčastnená politika -- antisystémové hnutie privilegovaných Radovan  Geist
27. 9. 2006 Nové povolání: Ukončovatel Uwe  Ladwig
27. 9. 2006 Když se modly kácí k zemi... Pavel  Pečínka
27. 9. 2006 Tlustočet Jiří  Havel
27. 9. 2006 Copak nemáme muslimské konvertity přímo na "Západě"? Miloš  Dokulil
27. 9. 2006 Nezávislé reportážní cesty umožněné vládní centrálou cestovního ruchu
27. 9. 2006 S rozhlasem po žebrotě? Štěpán  Kotrba
27. 9. 2006 Blairův poslední sjezdový projev Jan  Čulík
26. 9. 2006 Reakce managementu ČT na prohlášení odborářů k logu televize
27. 9. 2006 Citovat Britské listy pro iDnes není problém
27. 9. 2006 Syndrom východu Jan  Polívka
27. 9. 2006 "Zpráva" Transparency International? Nebrat! Stanislav  Křeček
27. 9. 2006 Lži proti klamstvám Gabriela  Rothmayerová
27. 9. 2006 Renesancia zelenej politickej agendy Eduard  Chmelár
26. 9. 2006 Malý kvíz pro Topolánkovu odpovědnou vládu
26. 9. 2006 Cui bono? Vít  Klíma
26. 9. 2006 Válku proti terorismu s Bushem a Blairem u moci nelze vyhrát
26. 9. 2006 Zelený fašismus Milan  Valach
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2006 Válku proti terorismu s Bushem a Blairem u moci nelze vyhrát   
25. 9. 2006 Saúdové už v roce 2003 prorokovali Bushově válce proti terorismu porážku Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
22. 9. 2006 Mučení v Iráku je "horší než za Saddáma"   
20. 9. 2006 Linka Washington -- Bagdád -- Kábul Daniel  Veselý
19. 9. 2006 Guantánamo: Britští lékaři obviňuji britskou vládu z podílu na válečných zločinech   
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí   
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC   
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek
9. 9. 2006 Mlčení