Čína kvůli hrozbě amerických sankcí "odřízla" ruský trh

19. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Odmítnutí čínských bank přijímat platby za dodávky zboží do Ruska vedlo k prvnímu snížení exportního toku za téměř dva roky.

Čínský vývoz do Ruska se v březnu snížil o 15,7 % ve srovnání se stejným měsícem v roce 2023. Stalo se tak poprvé od června 2022: V prvních měsících války se kvůli finančním a obchodním sankcím uvaleným západními zeměmi v reakci na ruskou invazi ruský dovoz zhroutil, ale poté se dodávky začaly zlepšovat. Na konci loňského roku dosáhl obchodní obrat mezi Ruskem a Čínou rekordních 240 miliard dolarů.

Letos však banky i u hlavních obchodních partnerů Ruska, včetně Číny, Turecka a Spojených arabských emirátů, výrazně zpřísnily při posuzování plateb za dodávky. To může být podle Centrální banky Ruské federace jedním z důvodů, proč celkový dovoz do Ruska v březnu klesl o 18 %.

Podle ruských dovozců mohou se převody zdržovat několik týdnů a banky vyžadují řadu dokumentů potvrzujících, že kupující není napojen na sankcionované osoby a vojensko-průmyslový komplex. Čínské banky často i přes poskytnutí potřebných potvrzení odmítají provádět transakce. Podle Alexeje Jegarmina, generálního ředitele Obchodní rady Obchodní a průmyslové komory, platby za spotřební zboží stále probíhají, ale platby za průmyslové zboží se výrazně zkomplikovaly. Čínské banky odmítají přijímat převody i v jüanech, protože ve spolupráci s americkými úvěrovými institucemi nechtějí ztratit přístup k americkému finančnímu systému. V prosinci prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který zmocňuje ministerstvo financí k uvalení sekundárních sankcí na zahraniční banky, které porušují americké vývozní kontroly.

Lze očekávat, že problémy s čínským vývozem budou přetrvávat i v dubnu. Začátkem tohoto měsíce Biden v telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem vyjádřil obavy, že Čína "podporuje ruský vojensko-průmyslový komplex". Poté ministryně financí Janet Yellenová během návštěvy Pekingu minulý týden otevřeně varovala čínské banky, aby Rusku nepomáhaly obcházet sankce.

"Zdůraznila jsem, že společnosti, včetně těch čínských, by neměly poskytovat materiální podporu válčícímu Rusku a že pokud tak učiní, budou čelit vážným následkům," řekla Yellenová. "Jakékoli banky, které provádějí významné transakce, které dodávají vojenské zboží nebo zboží dvojího užití ruskému vojensko-průmyslovému komplexu, jsou vystaveny riziku amerických sankcí."

Vladimir Putin může nastolit otázku posílení obchodu na schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kterého navštíví v květnu, řekla agentuře Bloomberg osoba obeznámená s plány. Moskva podle něj hodnotí pokles obchodu s Čínou jako dočasný.

Jasná varování USA před rizikem sekundárních sankcí znamenají, že "obchodní dohody nyní trvají déle a ruští dovozci se musí stále více spoléhat na středoasijské země, aby si zajistili dodávky," řekl Alexander Isakov, ruský ekonom společnosti Bloomberg Economics.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1257

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024