USA: Desítky zatčených na Yaleově a Newyorské univerzitě: pro-palestinské studentské protesty se šíří

23. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
 
Úřady v pondělí rozehnaly protesty na dalších dvou amerických univerzitách, Kolumbijská univerzita zrušila prezenční výuku


Policie zadržela desítky lidí na propalestinských demonstracích na Yaleově univerzitě v Connecticutu a na Newyorské univerzitě na Manhattanu. Studentské protesty proti izraelské válce v Gaze nadále ovládají americké univerzity.

V kampusu Yaleovy univerzity v New Havenu ve státě Connecticut úřady v pondělí večer zatkly nejméně 47 protestujících, uvedla univerzita ve svém prohlášení. Zatčení studenti budou předáni k disciplinárnímu řízení.

 Policejní zásahy přišly poté, co Kolumbijská univerzita v pondělí zrušila prezenční výuku v reakci na protestující, kteří si minulý týden v jejím newyorském kampusu postavili stanové tábory.

V kampusu Yaleovy univerzity protestovalo několik stovek lidí, kteří požadovali, aby se univerzita zbavila investic od výrobců zbraní. Yale uvedla, že studenty opakovaně žádala, aby odešli, a varovala je, že pokud tak neučiní, mohou čelit donucovacím a disciplinárním opatřením.

V New Yorku se policisté krátce po setmění přesunuli do tábora na Gould Plaza poblíž Newyorské univerzity. I tam stovky demonstrantů neuposlechly varování univerzity, že pokud náměstí neopustí, hrozí jim následky.

Na videozáznamu na sociálních sítích bylo vidět, jak policie v tábořišti demonstrantů bourá stany, což byla napjatá a místy chaotická scéna. Někteří policisté stany odhazovali a jiní se s demonstranty přetahovali.

Mluvčí newyorské policie uvedl, že k zatýkání docházelo poté, co univerzita požádala policii o vymáhání přestupků za nedovolené vniknutí na cizí pozemek, ale celkový počet zatčení a předvolání bude znám až mnohem později.

.
Studentské noviny Washington Square News uvedly, že newyorská policie prostřednictvím hlášení z reproduktoru oznámila, že studenti byli zatčeni za "výtržnictví" a že protestující neoprávněně blokovali dopravu.

Zásahy pořádkových sil na Yaleově a Newyorské univerzitě přišly po několika napjatých dnech v kampusech po celých USA.

Rektorka Kolumbijské univerzity Nemat Minouche Shafik minulý týden povolala newyorskou policii, aby vyklidila stanový tábor na hlavním trávníku, v němž se nacházeli studenti požadující, aby se univerzita zbavila společností s vazbami na Izrael.

Více než 100 studentů bylo ve čtvrtek zatčeno na základě obvinění z vniknutí na cizí pozemek a univerzita a přidružená Barnard College vyloučily desítky studentů zapojených do protestů.

V pondělí Kolumbijská univerzita oznámila, že ruší prezenční výuku ve svém newyorském kampusu, aby se pokusila "resetovat" situaci a "deeskalovat rozhořčení".
.
Nyní vznikl nový tábor a stovky členů fakulty uspořádaly hromadný odchod na protest proti postupu rektora..

Bassam Khawaja, odborná asistentka na Kolumbijské právnické fakultě a vedoucí právník školní kliniky pro lidská práva, řekla, že je "šokována a zděšena tím, že se rektor okamžitě obrátil na newyorskou policii".

"Podle všeho šlo o nenásilný protesta," dodal. "Byla to skupina studentů, kteří tábořili na trávníku uprostřed kampusu. Nijak se to neliší od každodenního života v kampusu."

Po potlačení protestu na Kolumbijské univerzitě zahájili studenti po celých USA vlastní solidární protesty, přičemž mnozí z nich vyzvali své univerzity, aby podpořily příměří v Gaze a zbavily se majetku společností s vazbami na Izrael.

Mezi další instituce, kde se konaly protestní akce, patřila Bostonská univerzita, Kalifornská univerzita v Berkeley a Univerzita Severní Karolíny v Chapel Hill.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1569

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024