Jak Rusku zabránit ve vítězství na Ukrajině

29. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Rusko nemůže porazit Ukrajinu ani Západ – a pravděpodobně prohraje –, pokud Západ zmobilizuje své zdroje k odporu proti Kremlu.

To, že válku nelze vyhrát kvůli ruské dominanci, je informační operace Kremlu a letmý pohled na skutečnou ruskou strategii ukazuje, že také jediná naděje na úspěch.

Kreml musí dostat Spojené státy na vedlejší kolej, umožnit Rusku bojovat s Ukrajinou v izolaci a pak přejít k dalším cílům Moskvy, které se Rusko bude také snažit izolovat.

Kreml potřebuje, aby se Spojené státy rozhodly pro nečinnost a přijaly falešnou nevyhnutelnost, že Rusko na Ukrajině zvítězí.

Těžištěm Vladimira Putina je jeho schopnost utvářet vůli a rozhodnutí Západu, Ukrajiny i samotného Ruska.

Strategie, na které záleží nejvíce, proto není válečná strategie Moskvy, ale strategie Kremlu, která nás má přimět, abychom viděli svět tak, jak si přeje, abychom ho viděli, a rozhodovali se v Kremlem vytvořené alternativní realitě, která Rusku umožní zvítězit v reálném světě.

Ti, jejichž perspektiva se shoduje s perspektivou Kremlu, nejsou ipso facto ruští hlupáci. Kreml ve veřejné debatě spojuje skutečné cítění a dokonce i některé legitimní argumenty se zájmy Ruska.

Kreml je také manipulátorem rovných příležitostí. Zaměřuje se na celé spektrum těch, kteří přijímají rozhodnutí nebo informují o rozhodnutích. Částečně se mu to daří na všech stranách politického spektra.

Manipulace s vnímáním je jednou z klíčových schopností Kremlu – nyní se plnou silou vylila na západní veřejnost jako jediná strategie Kremlu k vítězství na Ukrajině. To není výzva, s níž by se většina společností dokázala potýkat.

USA mají nicméně moc odepřít Rusku jeho jedinou strategii úspěchu. USA dovolily Rusku, aby hrálo nadměrnou roli při utváření amerického rozhodování, ale USA také učinily mnoho rozumných rozhodnutí týkajících se ruské války na Ukrajině.

Klíčové úspěchy, kterých Ukrajina a její partneři v této válce dosáhli, vyplývají ze strategické jasnosti. Na druhé straně promarněné příležitosti na bitevním poli vyplývají z toho, že Západ nedokázal dostatečně rychle propojit základní pravdy s našimi zájmy, abychom mohli jednat.

USA naštěstí stojí před snazším úkolem překonat kremelské manipulace než Rusko při překlenutí obrovské propasti mezi ruskými válečnými cíli a jeho schopnostmi. USA musí zvýšit svou podporu Ukrajině a musí tak učinit včas.

Zpoždění přicházejí za cenu ukrajinských životů, zvýšeného rizika neúspěchu na Ukrajině a eroze americké převahy nad Ruskem, což Kremlu poskytuje čas na obnovu a rozvoj schopností, které má v úmyslu použít proti Západu – pravděpodobně v kratším časovém horizontu, než Západ odhaduje.

USA musí porazit ruské snahy změnit americkou vůli a rozhodování z důvodů, které přesahují Ukrajinu.

Mají-li USA odstrašit, vyhrát nebo pomoci vyhrát jakoukoli budoucí válku, musí být americká rozhodnutí včasná a spojená s našimi zájmy, hodnotami a základní pravdou, ale především – tato rozhodnutí musí být naše.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2962

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024