Húsiové porušili slib, že nebudou útočit na ruské a čínské lodě v Rudém moři

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Necelý týden poté, co se jemenští Húsiové dohodli s ruskými a čínskými diplomaty, že nebudou útočit na jejich lodě, se tanker spojený s oběma zeměmi dostal pod palbu militantů. Není to poprvé, co Húsiové špatně identifikovali plavidlo kvůli změně vlastníka.

V sobotu Húsiové odpálili raketu na loď M/V Huang Pu vlastněnou čínskou společností. Zásah způsobil malý požár, ale nedošlo k žádným obětem. Tanker plul z ruského přístavu, to znamená, že zřejmě převážel ruskou ropu.

Húsiové opakovaně uvedli, že střílejí na lodě spojené s Izraelem. Je pravděpodobné, že oni nebo Írán, který jim pomáhá, používají databáze o vlastnictví lodí, ale to není příliš transparentní oblast. Kromě toho mohou být lodě dále prodány a znovu registrovány. Zdá se, že tyto faktory hrály roli v současném incidentu, naznačil Lars Jensen, analytik lodní dopravy s 20 lety zkušeností a zakladatel dánské poradenské společnosti Vespucci Maritime.

Jedna databáze uvádí, že M/V Huang Pu byla kdysi britská loď. Podle jiných zdrojů však byla registrace ve Velké Británii zrušena v polovině února a nyní byl tanker na cestě z Ruska, řekl Jensen.

"Zatím se zdá, že Húsiové jednali na základě zastaralých informací. Zároveň dali jasně najevo, že i kdyby existovala dohoda o zajištění bezpečného průchodu, nelze jí věřit."

Ve čtvrtek agentura Bloomberg oznámila, že při rozhovorech v Ománu s Muhammadem Abdalem Salamem, jedním z politických vůdců Húsiů, bylo ruským a čínským diplomatům slíbeno, že nebudou útočit na jejich lodě v Adenském zálivu a v Rudém moři. Výměnou za to, podle několika lidí obeznámených s diskusí, se Moskva a Peking zavázaly podporovat Húsie v organizacích, jako je Rada bezpečnosti OSN.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve odsoudilo Spojené státy a Velkou Británii za to, že jejich válečné lodě začaly útočit na Húsie, aby ukončily ostřelování lodí na jedné z nejdůležitějších obchodních námořních tras na světě. Rusko a Čína uvedly, že Rada bezpečnosti OSN takové údery neschválila. Peking také při několika příležitostech veřejně vyzval k ukončení ostřelování komerčních lodí.

Na začátku roku Húsiové dvakrát ostřelovali tankery s ruskou ropou a ve druhém případě byla zasažena loď, která byla dříve registrována i ve Velké Británii a po jejím prodeji a přeregistraci se údaje v registru lodí rychle nezměnily.

V březnu militanti zaútočili na nákladní loď True Confidence a nazvali ji americkou. To vedlo k prvním ztrátám na životech - tři členové týmu byli zabiti. Loď dříve vlastnil americký hedgeový fond Oaktree Capital, ale nedávno ji převzal neamerický fond, řekla agentuře Bloomberg osoba obeznámená s touto záležitostí.

Ruské a čínské lodě pokračují v plavbě v Rudém moři a někdy vysílají signály jako "čínská loď", "loď není spojena s Izraelem" a podobné signály v oblasti Jemenu prostřednictvím transpondérů, uvedla specializovaná publikace The Maritime Executive. Mnoho západních dopravců stále považuje trasu za nebezpečnou (v pátek to uvedl zejména dánský Maersk) a posílají své lodě kolem Afriky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1468

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024